Боевете между арменски и азербайджански сили за спорната област Нагорни Карабах продължават. Жертвите на ескалацията по официални данни са поне 39, включително цивилни.

Има и взаимни обвинения за причиняване на цивилни жертви.

Армения и Азербайджан въведоха военно положение и обявиха частична мобилизация след избухването на най-тежките сблъсъци за Нагорни Карабах от 2016-а. Сепаратисткият регион се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити, от своя страна от Баку съобщиха, че 6-членно семейство е загинало при обстрел на арменската армия.

„На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ“, предупреди арменският премиер Никол Пашинян, който призова световните сили да не допускат намеса на Анкара.

По данни на арменското министерство на отбраната почти 200 военнослужещи са ранени в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван си оспорват Нагорни Карабах от 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската съветска република и след въоръжения конфликт от 1992 до 1994 г. Баку загуби контрола върху него.

Руското МВнР призова днес всички въвлечени страни към максимална сдържаност.

От своя страна арменският посланик в Русия заяви днес, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан.

След твърденията на посланика арменското външно министерство обвини Турция в пряка военна подкрепа за Азербайджан.

Според ведомството Турция има пряко присъствие на място, а турски военни експерти воюват рамо до рамо с азербайджанци, които използват турско въоръжение, включително дронове./БНР