Десислава Атанасова

Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е бивш министър на здравеопазването.

Тя вижда като първи ключов въпрос дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравно осигурените и лечебните заведения, или следва гражданите да бъдат оставени да правят своя избор.

Втори важен въпрос за Атанасова е дали 8% здравна осигуровка са достатъчни. Тя припомни обещанието на ГЕРБ до края на управленския мандат да не увеличава здравната вноска, а вариантите за здравноосигурителен модел, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, вижда като изходна точка за обществено-политически дебат.

“И след дълъг сериозен експертен дебат, по-малко политически, да се вземе крайното решение. И то, смятам, не касае нито настоящата 2018 година, нито следващата 2019-а.”, посочи тя. По думите й колкото и да са неприятни фактите за политиците и обществото, дебатът за броя на здравно неосигурените и адекватния им достъп до медицинска помощ трябва да бъде поставен на масата. „След 29 години демокрация резултатът е, че няма модел на здравеопазване, който да е обществено одобряван и консенсусен“, посочиДесислава Атанасова. По думите й в здравеопазването не следва да се прави политика от проблемите на хората – и на работещите, и на пациентите, а да се правят политики за тях.

Атанасова е на мнение, че е „категорично ясно“, че вотът на недоверие, който предстои да се гласува идната седмица, ще бъде неуспешен.