Джамбазки с питане до ЕК по повод налагани глоби на наши международни превозвачи

Ангел Джамбазки

Българският евродепутат Ангел Джамбазки отправи питане до Европейската комисия по повод налагани глоби на наши международни превозвачи по границите на страните във и извън ЕС, ако в ремаркето им биват намерени нелегални мигранти, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Става дума за неправомерно проникване на мигрантите в превозните средства без знанието на водачите или след упражнена заплаха или насилие срещу българските шофьори. Налаганите глоби никак не са малки и шофьорите са длъжни да ги платят, за да могат да продължат курса си и да спазят сроковете за доставка на товарите си.

Джамбазки пита ЕК наясно ли е с казуса и смята ли налагането на такива глоби за правомерно и законно. Българският евродепутат пита също какво ще предприеме комисията, за да бъде прекратена тази злоупотреба с единния европейски пазар и да защити правата и сигурността на европейските граждани, наети в транспортния сектор.

За проблема Ангел Джамбазки сезира с писма и министъра на външните работи Екатерина Захариева и на транспорта Росен Желязков. Той апелира по последния подобен случай с глобен български шофьор в Хърватия българските министри да потърсят съдействие от хърватските си колеги – министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия г-жа Мария Пейчинович Бурич и министъра на морето, транспорта и инфраструктурата на Република Хърватия г-н Олег Буткович.

Последният случай е съвсем пресен и е от 17.01.2019 г. На служител на българска фирма – Веселин Йорданов, му е наложена глоба в размер на левова равностойност на около 9000 лв. на митнически пункт Баяково (Bajakovo), Република Хърватия. Глобата е наложена, защото в полуремаркето на автомобила са намерени 6 нелегални мигранти, които са били там без знанието на шофьора, обяснява Джамбазки.

В писмата до ЕК, МВнР и МТИТС българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки прилага документите за глобата.