Диви цветя цъфтят пред Пещерата на св. Иван Рилски в Земенското дефиле

“Краищенско Светогорие” – инициативата за опазване на културно-религиозното богатство в регион Краище, се e зародила в Земен неслучайно. Едно от най-малките градчета в България е люлка на история, традиции и безценно християнско богатство. Безспорно Земенският Манастир е „перлата в короната“ , но в дните около празничния 18 август “на фокус” е едно не по-малко уникално и сакрално място.

В деня, в който почитаме Успение на св.Иван Рилски, нека се разходим до пещерата, в която е живял в Земенското дефиле, написаха в страницата си във фейсбук от “Краищенско Светогорие”.
То не е известно за широката аудитория, дори много от земенчани и хората от региона не знаят за него – Пещерата на св.Иван Рилски в Земенското дефиле. В нея той е прекарал част от живота си.

Българският духовник Свети Иван Рилски сред българските светци е най-великият. Той е обявен за небесен закрилник и покровител на българския народ. Основател е на най-големия български манастир – ставропигиалният Рилски манастир. Култът към Св. Иван Рилски е разпространен освен във всичките български земи и в Унгария, в Румъния и Молдавия, в Сърбия, в Гърция, в Атон, в Русия и Украйна.
Най-важни моменти от неговия живот: Вероятната година на неговото рождение е 876 г., а родното му място е село Скрино, Кюстендилско. Животът му продължава 7 десетилетия и съвпада с времето на царуването на българските владетели княз Борис I Покръстител, цар Симеон Велики и цар Петър I, като най-активната му дейност е по времето на царуването на цар Петър. До навършване на 25 години Иван Рилски е пастир. След смъртта на родителите му раздава наследството си на бедни и болни хора и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“, намиращ се в близост до неговото родно село под връх Руен във Влахина планина. Тук изучава богослужебните книги и получава първия си духовнически сан, като приема монашеството. След като напуска манастира „Св. Димитър“ Иван Рилски намира убежище в манастирите по поречието на Струма, в землището на Земен и Перник, като накрая се установява във Витошката покрайнина. От тук нататък неговата служба към църквата и народа си Св. Иван Рилски продължава в Рила планина. Именно тук във „Великата Рилска пустиня, той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда и изцерява тежко болни. Св. Иван Рилски основава Рилския манастир през времето от 927 до 941 г., който е построен на мястото на стара постница. Манастирът и до днес носи неговото име.

И ако сме ви заинтригували – то нека начертаем и опорните точки на бъдещото ви пътешествие:

До град Земен се стига лесно от столицата – само на 68 км. от София. Автомобилният път е добър, но също има и жп линия, свързваща София с Кюстендил. Когато вече сте в Земен – непременно посетете световноизвестния Земенски манастир, паметник под закрилата на ЮНЕСКО. Ще се потопите в първите стъпки на Ренесанса и ще видите Българската „Тайна Вечеря“. Насладете се на панорамата, която се разкрива над Земенска котловина от Светия Кръст, въздигнат на големия завой преди Манастира.
На приблизително 300 метра от Кръста започва Еко пътека Земенски манастир – дефиле на р.Струма. Тя ще ви свали до реката и от там можете да поемете по красивите пътеки на Земенското дефиле.Предупреждаваме, че прехода до Пещерата на св.Иван Рилски не е лек и е за запалени фенове на дългите разходки и на…изкачванията. Но това, което ще видите, приказните местности и скални форми по пътя, дивите цветя, недокоснатите гори… ще направят „стигането“ до Пещерата неусетно.Каквото и да кажем – когато направите този преход, ще разберете, че наистина си заслужава, допълват още от “Краищенско Светогорие”.

Снимки – Огнян Немски