Катрин де Бол

В България има отлични професионалисти в полицията, а разкриването на убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова е доказателство, че страната ви полага усилия за справяне с криминалата престъпност.

Това заяви в интервю за Канал 3 шефът на Европол Катрин де Бол. Тя е домакин на голяма конференция на Европол в Хага за битката с тероризма и даде висока оценка за работата на полицията и прокуратурата в България. “Полицейските служби в България и всички тези, които бяха ангажирани с разкриването на убийството, са в постоянен и директен контакт с нас. Бяхме в готовност да помогнем с всичко – и с мобилен офис, и с друга логистична и експертна помощ, но българската полиция се справи”, каза Де Бол.

“Не мога да дам детайли по разследването, разбира се, но познавам много хора в българската полиция, които са чудесни професионалисти и хвърлят много усилия в борбата с криминалните престъпления, намират нови пътища за справянето с тях, с което могат дори в някои отношения да са пример за нас”, добави още първият човек в Европол.

Белгийката Катрин де Бол е първата жена изпълнителен директор на европейската служба за борба с престъпността. Преди това тя е била началник на белгийската федерална полиция.