Промяна на статута на специална военна операция не стои на дневен ред

 

Въпросът за промяна на статута на специална военна операция не стои на дневен ред, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък, съобщават руски медии.

„Има постоянни изявления от европейски столици и от Вашингтон, че изпращането на различни оръжейни системи, включително танкове, в Украйна по никакъв начин не означава участието на тези страни или на Северноатлантическия алианс във военните действия, които се водят в Украйна. Ние сме с това. Категорично не сме съгласни. В Москва всичко, което прави и Алиансът, и столиците, които споменах, се възприема като пряко участие в конфликта. Виждаме, че той се разраства”, коментира Песков.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Вашингтон да достави танкове на Украйна не е борба срещу Русия, а „борба за свобода”. Освен това Байдън добави, че доставката на танкове уж не включва заплаха за Русия. В отговор на уточняващ въпрос дали Кремъл вярва в искреността на тези думи, говорителят на Кремъл каза: „Ръководете се от това, което казах по-горе”.

Германските танкове ще бъдат доставени на Украйна в края на март