Денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. След тайнството хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. За християните през нощта срещу Богоявление небето се отваря, но чудото може да бъде видяно само от праведните. Пожеланото с молитва, когато небесата се отворят, се сбъдва. На този ден се служи Златоустова света литургия, след която, придружен от тържествено шествие, свещеникът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който първи го улови, ще бъде здрав и ще има щастлива година. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Запазена е вярата, че ако болните се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи, за да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. С кръщаването на водата светът се пречиства и става безопасен за хората, твърдят етнографи. Според поверията дните преди този ден са смятани за опасни – предците ни са вярвали, че по земята бродят караконджули и демони. Затова се наричат “мръсни дни”, “поганци”, “караконджуви дни”. В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици – защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа “ха-а-с-с-а”, с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периодът на сватбите.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Днес имен ден празнуват носещите имената Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.