За първи път ще бъдат допуснати за участие балетни школи, певчески групи и оркестри

Юбилейното 20-о издание на Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“ тази година ще се проведе. Дупница е домакин на събитието, като то е насрочено за края на месец май – от 27-и до 30-и.
Както е известно, поради пандемията от коронавирус миналата година фестивалът се проведе само онлайн за чуждестранните състави, които вече бяха подали заявка.
Право на участие ще имат всички колективи в България, младежки и детски танцови състави, групи, клубове и танцови школи за сценично разработени танци – български, арменски, еврейски, каракачански, армънски и др., но само с национални костюми на съответния етнос.
За първи път през тази година ще бъдат допуснати да участват и балетни школи, младежки и детски певчески групи, индивидуални изпълнители, както и оркестри за българска народна музика.„От община Дупница ни дадоха официално разрешение да направим фестивала. Разбира се, ще спазим всички мерки, свързани с COVID-19. Ще съобразим организацията с всички държавни и общински наредби, които са издадени заради пандемията. Предполагам, че ще има още много промени. Все още нямаме нито план, нито график. Разчитам на това, че провеждаме този фестивал вече 20 години и хората по цял свят го знаят“, каза пред „Вяра“ Воин Войнов. Той призна, че ако фестивалът бе пропаднал за втора поредна година, то традицията щеше бъде прекратена. “Няколко български групи заявиха участие. Тепърва предстои да се свържем с чуждестранните състави, които миналата година подадоха документи. Не знам какво е положението с пандемията в различните държави и дали хората от чужбина ще успеят да дойдат у нас. Но и само с български състави „Мир на Балканите“ задължително трябва да се проведе тази година“, завърши Воин Войнов.

Димитър ИКОНОМОВ