Добрият пример! Д-р Виктория Чобанова засади 78 дъба край Ихтиман

Общопрактикуващ лекар от Ихтиман посади 78 млади дъбчета край околовръстния път. Д-р Виктория Чобанова е отгледала растенията от жълъди тази година. „Остава да ги оградя и засипя с дъбови листа – да им пазят топло през зимата“, каза тя.
По този начин лекарката се включи в инициативата на Никола Рахнев и Гората.бг, чиято крайна цел е 3 милиона засадени дървета в България.

„Преди година събрах около 120-150 кг жълъди и ги закарах в София на г-н Рахнев. В замяна той ми даде плодни дръвчета, които веднага засадих“, разказа за „Вяра” д-р Чобанова.
Миналата есен тя засява няколко дъба край околовръстното шосе на Ихтиман. Акцията е съгласувана с отдел „Екология“ в общината. За нейна радост крехките стъбълца се хващат и разлистват. „През един от топлите дни на февруари, докато оглеждах колко от посадените през есента дръвчета имат пъпки, видях под един дъб много жълъди, набъбнали и напукани. Взех две-три шепи и ги посадих в една кутия. Много от тях поникнаха. Помогна ми София Мирчева, която ръководи дом за възрастни хора в с. Подгорие. Тя предложи да ги разсадим, даде ми саксии, непрекъснато ме насърчаваше и съветваше от позицията на опита си“, сподели още лекарката.

Когато дъбчетата укрепват достатъчно, настъпва моментът да се засадят. Община Ихтиман дава зелена светлина и в един-единствен следобед д-р Виктория Чобанова и съпругът й „настаняват“ младите растения по протежение на 1 км край шосето. Там няма много зеленина, но се срещат няколко дъба от същия вид и с новопосадените ще си правят компания.
Срещнах пълна подкрепа в лицето на еколога на общината г-н Чавдар Атанасов. С него сме договорили и следващата стъпка – засаждане на два явора в квартал „Стипон“, оповести лекарката.
Тя мотивира постъпките си единствено с любовта към България и дивата природа. „Обичам горите и ми е мъчно, че се изсичат толкова безмилостно. Ако всеки посади дърво, картината може да се промени“, категорична е д-р Чобанова. Присърце са й „зелени“ каузи като спиране на застрояването по Черноморието, опазване на защитени животински видове и др.

Д-р Виктория Чобанова е сред най-уважаваните медицински специалисти в региона. Тя живее и работи в Ихтиман от три десетилетия, а през 2000 г. става общопрактикуващ лекар. От 3 години е начело на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област. В кариерата си има и един мандат в Българския лекарски съюз. Семейна, с две деца.
„Често си мисля, че ако преди 30 години бях посадила дъбове, сега щяха да бъдат високи, с огромни разлистени корони“, каза още лекарката. И отправи послание към съгражданите си от Ихтиман – „Никога не е късно да посадиш дърво“.

Светлана ВИДИНСКА