Доброволци запретнаха ръкави и сами почистиха бреговете на река Струма край Кюстендил и Симитли. Ентусиастите изринаха камари боклуци и освободиха реката от пластмаси и битови вещи.

В Кюстендил инициативата е на Методи Методиев, който и миналата година е чистил реката. Събраните от него доброволци сега успяха да съберат над 1 тон боклук само в един речен участък. Пред БНТ той сподели, че най-много се гордее с факта, че в акцията са участвали и деца, които са се ангажирали с каузата с огромно желание. Другите доброволци разказаха, че най-често от плаващото сметище разчистват пластмасови шишета, стъклени бутилки, памперси, опаковки от парфюми, дрехи, намирали са дори изхвърлени хладилници.  

Доброволците призовават за по-чести акции, но и настояват за по-силен контрол върху незаконните сметища. Методи Методиев  е амбициран да намери източниците на замърсяване в района. Като своя мисия той приема това да убеди хората, че случващото се вреди не само на природата, но и на тях. Обещава, че ще продължава да събира хилядите отпадъци, плуващи из реките.

В другата добра инициатива участваха група млади хора от Симитли. В продължение на два уикенда група младежи чистиха покрай коритото на река Струма, където се събраха много отпадъци поради високото ниво на реката преди дни. Усърдно те събраха 80 чувала с отпадъци в организираната от тях акция.

Доброволците апелират всички и най-вече останалите младежи да ценят това, което имат, да не замърсяват природата и да проявяват инициативи за почистване на парк, речно корито или друго подобно място.

„Няма значение дали сме в парка, кварталната градинка, на улицата или покрай реката, трябва да пазим това, което имаме. Отпадъците не падат от небето, отпадъците са от нас – хората. Затова нека пазим чисто и винаги да изхвъряме боклука на правилното място, за да ни е чисто, хубаво и приятно!», казаха младежите.