Гергана Янкулова майстори уникални мартеници в далечна Гвателупа. Тя е категорична, че където и да отиде семейството й, ще спазва родните традиции. Тя твори в ателие с представители на румънската асоциация, а в изработването на червено-белите символи на пролетта са вложени зърна от екзотични растения от острова вместо мъниста.

Мартениците ще бъдат изложени в туристическия офис в столицата Бас Тер, разказа още Гергана.

Тя се включва в традиционните ритуали и тропва хоро, като танцуващите са облечени в бяло и червено, като Пижо и Пенда.

Първомартенските образи, изработени от прежда, също не липсват сред красивите произведения. Гери е единствената нашенка, която взима участие в инициативата на румънската асоциация за популяризиране на културата в Антилите.

“Хубавото е, че пак се обединяваме зад граница по примера на Христо Ботев и другите наши национални герои” – коментира българката. Тя припомня, че северните ни съседи също имат обичая да се кичат с мартеници – на румънски марцишор, но с тях се кичат само и основно жените и малките деца.

Невероятен е житейският път на Гергана Янкулова. Той я отвежда на един от най-красивите острови в Карибско море. Гергана е от Долна баня, завършва столичното 81-во СОУ “Виктор Юго”, след което заминава за Франция. Докато учи в университет в Париж и работи и като детегледачка, съдбата я среща с французина Беноа Алеманд. Като директор на голяма френска компания той е командирован в Берлин. Там Гери и Беноа стават родители на две момичета.

След това сключват брак и правят кръщене в родния град на Гери Долна баня.

На тържеството са спазени всички български традиции, а френските сватове смело се включват в хорото.

Нова командировка праща Беноа и семейството му във френската колония Гваделупа, но Гергана е категорична, че в което и кътче на света да се намира, винаги ще тачи и прославя българските традиции и обичаи.

Любомир КУЗЕВ