Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дава брифинг във връзка със сроковете на валидност на зеления сертификат на територията на България.
За момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на действието на сертификатите, заяви доц. Кунчев.
Това, което е договорено на международно ниво – да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България – те не се променят към момента, обясни здравният инспектор.
Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната – 9 месеца.
За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза, им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.
Той коментира и популярната в социалните мрежи тема за хлорния диоксид.
За всеки средноинтелигентен човек е видно, че да пиеш дезинфектант, е лудост. Това вещество има съвсем други цели и задачи, и то не е предназначено за пиене по никакъв начин, категоричен е доц. Кунчев.
Мисля, че до няколко дни и централната южна зона също ще навлезе в етап 3 от плана, тъй като растат областите, допълни той.
Катерим по пика на вълната и този ръст ще продължи през следващите 1-2 седмици и ще започне нормализиране, категоричен е здравният инспектор.
В отговор на въпрос на БНТ за затягане на мерките на национално ниво доц. Кунчев заяви, че това ще се обсъди, ако 2/3 от областите влязат в режим на покачване на случаите и локални мерки.