До бой се стигна в Народното събрание след декларации на “Възраждане” и ПП

Напрежение в парламента – стигна се дори до бой между ПП-ДБ и “Възраждане”. Причината: обидни квалификации. Наложи се заседанието да бъде временно прекратено, а депутатите разтървавани от председателя и квесторите.

Микрофоните бяха изключени от парламента, тъй като председателят Росен Желязков обяви почивка.

Одрана буза и счупени очила – това е резултатът от сблъсъкът между “Възраждане” и ПП- ДБ. Пленарното заседание, новият месец и денят на детето бяха белязани от скандал прераствал във физическа саморазправа. Поводът: декларация на “Възраждане”, прочетена от Искра Михайлова и последвала декларация на ПП, четена, но недовършена от Явор Божанков.

Размениха се обидни и неприлични реплики, разпространени бяха видеа депутати на “Възраждане”, които плюят.

от партията на Костадинов се оплакаха, че били счупени очилата на депутат.

Ето какво предизвика напрежението:

Искра Михайлова, “Възраждане”: Днес преговарят с тези, които наричат мафия. Госпожо и господа вие нямате морална право да бъдете тук в зала. Вашите съгласувания са срамна страница в българската история и скоро ще видите персонални последици от това предателство.

Явор Божанков, ПП-ДБ: Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани. Костадинов и Цончо говореха за меки китки, двамата най-много силно ни съмняват в това отношения, за еврото, а сега за национални предатели. По логиката, която сега сме видели, националните предатели са точно те.

При тези реплики депутати излязоха на трибуната и започна бутане.

кулоарите Явор Божанков каза, че е успях да прочета декларацията до половината, тъй като “Възраждане” “си изтърваха нервите”.

Манол Пейков от ПП-ДБ обясни: Първият, който скочи, беше Злати – техният лидер, ръководител на бойната им група. Отидох да ги спра, защото Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница.

На трибунка в кулоарите Костадин Костадинов каза: “Позор, ден на предателството на посолствата, на простащината. Когато на трибуната излизат хора, които говорят мръсотии, това няма да бъде търпяно. Те нямат право да бъдат в НС. Никога от парламентарната трибуна не сме си позволявали да отправяме лични обиди. Това същество, което говори – Манол Пейков и другото подобно същество. Няма да допускаме този хора да излизат на трибуната. Излязат ли, ще излезем и ние.

Манол Пейков: Господин Костадинов и неговият приятел Цончо казват по-лоши неща като предатели, доносници, мека китка е нещо неутрално. Вдетиниха се, трябваше да ги успокоим, но не успяхме, не успяха и квесторите одраха ме.

Веселин Вешев, Възраждане: Онзи рошавият господин се пресегна към главата ми, стисна ги и ти счупи – очилата./БНТ