До два месеца ще е ясно трасето на АМ “Струма” през Кресненското дефиле

До два месеца ще има яснота за това откъде ще премине трасето на магистрала “Струма” при Креснеското дефиле, като това ще бъде определено от екологичните мерки. Това заяви пред БНТ служебният регионален министър Иван Шишков.

Той уточни, че пътният възел, чието доизграждане започна този месец, по никакъв начин не предопределя трасето. И изтъкна, че няма да се плаща аванс за участъка през Креснеското дефиле, преди да стане ясно откъде ще мине то. Допълни, че се бърза, за да не се пропусне нов програмен период от четири години.

“Това е кръгово движение, част от което не е изградено. Много беше важно да спасим процедурата за оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), за да спечелим време, каквото и да е решението за трасето. Магистрала “Струма ” беше подмятана във времето и отлагана от един програмен период към друг. Мисля, че вече за всички е ясно, че не трябва повече да подмятане във времето на нито един инфраструктурен обект, включително и на магистрала “Струма” и на магистрала “Европа”, каза Шишков.

За протестите, които съпътстваха първата копка на доизграждането на пътния възел, министърът отбеляза, че фокусът им е изместен към опазването на бизнес интересите в района – по-конкретно на крайпътните заведения и рафтинг услугите. “Задавате ли си въпроса всички тези заведения как са построени буквално в реката? Значи искаме да пазим природата, но едни ще я пазят повече, а други – по-малко. Част от тези строежи са незаконни и те имат притеснения за свързаността с техните обекти. И аз не мисля, че трябва да се съобразяваме с няколко незаконни ресторанта и с някаква дейност, която не е регулирана. ДНСК е правила проверка и понеже всички строежи там са в правомощията на общината, ние сме информирали кмета”, посочи той.

Регионалният министър обяви, че е разпоредил на Агенция “Пътна инфраструктура” да започне процедура по ОВОС за изграждането на магистрала “Рила” и на тунел под прохода Петрохан. Според него тези два инфраструктурни обекта могат да се построят чрез концесия. “Концесионерът не може да краде от себе си. Ако един концесионер построи една магистрала и трябва да я поддържа 30 години, тогава няма да търсим колко асфалт липсва”, аргументира се той.