Дупница отбеляза 22 г. от Барикадите, представиха официално монумента на площад „Демокрация”! Георги Гиздов: Спряхме 1100 вагона от Гърция за София

Отляво надясно: Тодорка Савова, Михаил Панчев и Георги Гиздов
  • Общинският лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов, регионалният лидер на СДС Костадин Костадинов, семейството на арх. Адриана Велева и над 250 граждани дариха средства за мемориала

  •  Ив. Константинов: Демокрацията тръгна от Дупница, вие направихте така, че България да стъпи на асфалта и да излезе на правия път

  • Гл. секретар на СДС Илия Лазаров: Тогава нямаше  хляб, защото зърното беше изнесено от България. Дупница е символ на промяната

Близо 50 граждани и официални гости се събраха на площад „Демокрация”, за да отбележат 22 години от дупнишките Барикади.
Чрез емоционални разговори присъстващите си припомниха как през вече далечната 1997 година те и още хиляди жители на Дупница бяха блокирали главен път Е-79 и железопътната линия.

Отляво надясно: Общественикът Георги Костадинов, кметът на Дупница инж. Методи Чимев и председателят на Сдружение „Духът на Дупница” Ивайло Константинов

Те изтъкнаха колко голям принос имат дупнишките Барикади за края на управлението на Жан Виденов и началото на демокрацията в България.
По време на честването на годишнината бе официално представена и информацията за паметника, който ще бъде издигнат на мястото на най-голямата барикада.

Георги Гиздов отново беше с емблематичното знаме.
Инж. Адриана Велева и Гиздов обсъждат какъв точно да бъде надписът на плочата върху монумента.

Той ще бъде разположен на пространството, което се намира в непосредствена близост до жп линията и главен път Е-79 и носи името площад „Демокрация”. Мемориалът е по идея на Сдружение „Духът на Дупница”, което бе основано през 2016 година от участниците на барикадите, общественици и политици. Неговата първа цел бе именно изграждането на такъв монумент, който да бъде символ на дупнишките Барикади. През юли миналата година ОбС-Дупница даде зелена светлина за реализирането на идеята.

Стефка Лишкова (вляво) и Ани Евтимова също са били сред дейните участници на дупнишките Барикади.

Проектът е по идея на Кирил Попов, а изработката е дело на бившия кмет арх. Асен Пилев и младия архитект Надежда Нинова.

Монументът ще представлява бетонни стени, които са в различна конфигурация. Между тях под формата на хикс ще бъдат сключени метални стойки, които по този начин ще изглеждат като характерен признак за барикадите.

Председателите на общинските съвети в Дупница и Сапарева баня Емил Гущеров и Иван Куйов присъстваха на събитието.
Главният секретар на СДС Илия Лазаров (вдясно) и лидерът на местната структура Костадин Костадинов

Ще има три пилона – за знамето на община Дупница, националния флаг на България и този на Европейския съюз. На стената ще бъде монтирана гранитна плоча с надпис, който ще гласи: „Знак на признателност към Дупнишките барикади, допринесли за установяване на демократичните процеси в България. Януари – Февруари, 1997 година”. Погледната отгоре, конструкцията ще наподобява криле на птица.

Организаторите се бяха погрижили да има горещ чай и вино за присъстващите.

До момента са събрани около 15 хиляди лева, като 10 хиляди лева от тях са дарени от председателя на Сдружение „Духът на Дупница” Ивайло Константинов. Общинският съветник, регионален лидер на СДС и представител на Югозапада в НИС Костадин Костадинов, семейството на арх. Адриана Велева и

над 250 граждани също са подпомогнали инициативата финансово.

„Както всяка година, така и сега ще ви приветствам с делото, което сътворихте. Няма да забравя да ви повторя за пореден път, че демокрацията тръгна от Дупница и от вас, които сте тук. Вие направихте така, че България да стъпи на асфалта и да излезе на правия път. Нека всеки говори, каквото иска – че демокрацията била изкривена, че пътят бил грешен, че това, което е направено, не е най-доброто…

Подробности в печатното издание

8 COMMENTS

  1. Дива простотия, каква демокрация бе, това е варварство. Изедници които трябва да бъдат съдени, а вие ги рекламирате – срам !

  2. По голяма тъпотия не бях чувал 1100 вагона този човек да ли има понятие от БДЖ.От Петрич до Дупница няма къде да побере тези вагони,След една две години може да каже,че имаше 10 танка 20 БТР и 800 полицай.

  3. 80% ot horata koito biahme na barikadite i napravihme Ivan Kostov oligarh sme v cujbina.nali gi vigdate shkembarite na snimkite.s tezi debeli upravnici do kude li shte stignem.gospod da ni pazi.

  4. Тези от ГЕРБ по времето на “барикадите” са били все още в БКП, но сега присъстват . Нафталин, лукчета и простотия.

Comments are closed.