Дупница отличи своите учители на годината

Августина Георгиева, Райна Хаджийска, Лариса Бельовска, Десислава Александрова и Красимир Иванов са носители на званието

Създателката на единствения клуб по цигулка А. Георгиева със специална награда за принос в развитието на образованието

Юлияна КОЛЧАКОВА
Петима преподаватели бяха наградени за своята работа в Дупница по повод 24-и май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Те получиха отличията си на официална церемония за връчване на приза “Учител на годината – 2023“ от кмета на общината Методи Чимев.

Райна Хаджийска бе удостоена с приза в категория “Учител в детска градина”. Тя работи като учителка от 1984 г. От октомври 1996 г. е директор на ДГ „Калина“ в града, за чието развитие има огромен принос.

Лариса Бельовска е отличена в категорията за начални учители. Тя е старши начален учител в ОУ “Неофит Рилски” в Дупница, учител с изключително висок принос за престижа на училището и учителската професия. Преподавател с повече от 33 години трудов стаж и високи професионални постижения.

Десислава Александрова получи приза в категория та “Учител в основното образование”. Тя е учител по английски език в ОУ „Евлоги Георгиев“, където работи от 2008 година.

Красимир Иванов взема приза в категория “Учител в средното образование”. Той е машинен инженер с повече от 40 години професионален опит, като от 32 години насам е част от учителския колектив на Професионална гимназия “Акад. Сергей П. Корольов”.

Августина Георгиева бе удостоена със специална награда за принос в развитието на образованието. Георгиева е преподавател в начален и прогимназиален етап в ОУ „Св. Климент Охридски“ в града. Създател е на първия в Дупница клуб по цигулка, както и на първия клуб по блок флейта.

„Благодаря ви, скъпи учители, за вашето трудолюбие и търпение, за това, което правите за нашите деца. Аз съм убеден, че вашият труд не остава неоценен“, обърна се към педагозите кметът Чимев. Благодарности от своя страна изказаха и всички отличени.

„Труден е въпросът. И така, и така си мисля. По-скоро „да“ е отговорът. Защото ние сме в пряка връзка с родителите и усещаме тяхната благодарност. И независимо, че учителите по медии понякога са обект на непристойни коментари, мисля, че в крайна сметка учителят получава своята награда от децата най-вече и от родителите“, каза Райна Хаджийска в отговор на въпроса ни оценен ли е учителският труд. „Учителят е учител на всички. Има професии, които са по-трудни. По-трудно се учи архитектура, по-трудно се учи медицина. Но за учител пък се изискват и други качества, не само висок интелект. Не само високо трудолюбие, които не бива да липсват, разбира се. За учител се иска и харизма. Един архитект може да работи и да постига велики неща, но неговият контакт с хората е малък. А за да бъдеш учител, трябва да го носиш. Като политиците сме“, каза още Хаджийска.

Със свои изпълнения в празничната програма се включиха Общинският ученически духов оркестър с ръководители Йордан Христов и Иван Начов, деца от ДГ “Калина”, Даяна Велинова,” Вокален състав „Рила Войс“ при ОУ „Неофит Рилски“ с ръководител Таня Камбурова, Вокална група “Звънче” при ОУ “Евлоги Георгиев”, ръководена от Силва Крумова, десетокласникът в Професионална гимназия “Акад. Сергей П. Корольов” Васил Кирилов, ученици от 1, 3 и 4 клас в ОУ „Св. Климент Охридски“.

Награден бе и талантът в изобразителното изкуство Габриел Зашев, който е носител на тазгодишната стипендия „Свети Иван Рилски“. По време на церемонията бе поставено началото и на една нова традиция – от Ротари клуб Дупница, които наградиха ученици с отлични постижения.

Наградите се присъждат на ученици, които са с отличен успех и знания, безупречна дисциплина и високи резултати от състезания, олимпиади и конкурси. Наградените деца са възпитаници на основните училища от общините Дупница и Сапарева баня и са предложени, одобрени и гласувани от самите учебни заведения. Председателят на клуба Илияна Вакъвчиева връчи наградите на 10 деца. Това са: Гергана Станоева от Средно училище ,,Христо Ботев”, Сапарева баня; Алекса Велинова от ОУ “Христо Ботев“, с. Крайници; Цветиана Петрова – е ученичка в ОУ „Христо Ботев“, с. Самораново; Георги Захаринов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Яхиново; Иван Ганчев, ученик в ОУ „Евлоги Георгиев“, Дупница; Божидара Иванова от е ОУ „Неофит Рилски“, Дупница; Елизара Якимова, ученичка в ОУ “Христаки Павлович”, Дупница; Кристина Томанова от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, Дупница, Анастасия Милтанова от ОУ „Св. Климент Охридски“, Дупница; Божидара Кръстева от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница.