Дупница, Самоков и Перник са възможни маршрути за килъра на Алексей Петров

Човек с военен опит може да изкара незабелязано в планината до септември, смята социологът Ст. Стойчев

Килърът на Алексей Петров може да премине през гората и да достигне по различни пътища до Дупница, Самоков и Перник, без да бъде забелязан от никого. Това заяви социологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на Нова телевизия. Според него датата на убийството на Алексей Петров не е случайно подбрана.

“Първият опит за покушение беше на 15 август 2002 г., а той всяка година дава курбан, че е останал жив. Периодът е много благоприятен да се спи в гората, човекът, който е извършил убийството, е бил подготвен да прекара няколко нощи в планината. Така ще се оттегли през възможно най-неочаквания път, във Витоша има различни пътища без асфалт, които могат да изведат към Дупница, Самоков, Перник. Един човек с военен опит няма да има проблем да изкара до септември в планината и никой да не го забележи” , смята Стойчев. Според него версиите са свързани със стара вражда или накърнено его.

Адвокатът и бивш следовател Андрей Цветанов заяви, че мястото на убийството е подбрано добре. “Няма покритие на мобилни телефони, а самият Петров е подценил сигурността си. Тогава аз го разпитвах, но не се потвърди, че е отвличал лице от Варна и го е рекетирал край София. По онова време очевидно някой искаше да се освободи от него. Алексей имаше седем обвинения. Шест човека са обвинени по неговото дело, но той беше оправдан по всички обвинения, че е организатор на престъпна група. Възможна хипотеза е, че поръчителят на трите покушения е един същ”, коментира той.

Журналистът Кирил Борисов от “168 часа” смята, че информацията в ДАНС би била полезна както за Алексей Петров, така и за хората, които е искал да контролира. “Възкръсна като феникс при новото управление. След ареста му за няколко години беше изваден от голямата игра, но после се завърна като експерт и преподавател. Денят, в който беше убит Алексей Петров, беше рождения ден на Борислав Сарафов. Петров е изпълнявал задачи по конкретни казуси и е вършил работата си добре. Той е по-скоро посредник между служби, престъпен свят и власт”, подчерта той.

От своя страна Огнян Стефанов, главен редактор на Frognews, посочи, че много хора биха имали мотив да желаят неговото премахване. Според едни е трети, според други четвърти опит за покушение срещу него. Това означава, че през годините е бил мишена неведнъж и се е забърквал с хора, които по този начин са решавали нещата. “Какво значи, че се връщат мутренските времена, те тръгвали ли са си? Мафиотска държава сме не защото Алексей Петров е убит, а защото не беше осъден. След неговото убийство много прокурори и съдии са в лоша позиция, защото ги е държал с компромати”, заяви той.