(ОБНОВЕНО) Дупница скърби: Отиде си отец Илия Дичев

Опелото ще се състои на 29 юли, от 11.00 часа, в храм “Покров на Пресвета Богородица”

 

На 27 юли, на 74 години, внезапно ни напусна протойерей Илия Дичев, председател на църковното настоятелство на храм “Покров на Пресвета Богородица” в Дупница. Тъжната вест съобщи архиерейският наместник ставрофорен иконом Георги Паликарски. “Загубата е огромна…! Отиде си един необикновен човек, с голямо и главно “Ч”. Истински вярващ християнин, изповедник на Дупница и дупнишка духовна околия. Човек малък на ръст, който с делото си се извисяваше като маяк и осветяваше душите и сърцата на хората, като ги насочваше по верния път. Отец Илия Дичев бе широко скроена душа, носеше широта на мисълта като един истински родопчанин, каквито са неговите корени”, сподели с мъка отец Паликарски.

“Ще го запомним тих, смирен, дълбоко вярващ и истински достоен син на Българската православна църква и Бога”, каза иконом Паликарски. Той изказва своите искрени съболезнования за загубата към всички близки до сърцето на отец Илия Дичев. “Много ми е мъка, останах без един истински правдив приятел. Той имаше характера на Левски. Никога не спестяваше кривините и отстояваше правдата. Беше родолюбец, който бранеше всичко родно и мило. Наистина много изгубихме”, допълни ставрофорен иконом Паликарски.

От Архиерейското наместничество оповестиха, че опелото ще се състои на 29 юли, (събота ), от 11.00 часа, в храм “Покров на Пресвета Богородица” в Дупница.

Преди да постъпи като свещеник в Дупница, отец Илия Дичев бе читалищен секретар на читалището в село Бистрица. Свещеническата си дейност той съчетаваше с работа в ДГ “Калина”, където целия колектив скърби от загубата на своя обичан колега и приятел на децата.
До последния си дъх любимият свещеник служеше в храма. В сряда бе последната му служба в черквата “Св. Георги Победоносец”, разказват с мъка миряни. “Може би от горещините се е влошил, той имаше проблеми със сърцето, имаше стенд, а сега е направил тежък инфаркт. Бог вече е решил да го прибере при себе си във вечния му път, защото всички сме преходни на този свят. Мир на душата му и царство му небесно. Ще се молим!”, изрекоха с мъка служителите от храма.

Обичан от малки и големи, истински християнин и проповедник на вярата. Достоен свещеник! Така ще запомнят дупничани обичания си духовен пастир – протойерей Илия Дичев.