Дупничанинът Диман Панчев блесна на сцената на „Севилския бръснар“

Снимки: Държавна опера – Бургас

Премиерата на Бургаската опера вдигна зрителите на крака

Оперният певец от Дупница Диман Панчев грейна в пълния си блясък на премиерата на „Севилския бръснар“ на сцената на Държавната опера в Бургас.
Дупничанинът, който от години живее във втория по големина морски град, се изяви в ролята на Дон Базилио, учител по музика, замесен в куп забавни случки.

Отлагана във времето заради пандемията от ковид, премиерата на комичната опера от Росини, в изцяло иновативен прочит на режисьора доц. д‐р Александър Текелиев акумулира творческия заряд на целия състав на Бургаската опера и гост‐солистите, за да достигне своя апогей в точния – дългоочакван, изстрадан, но щастливо достигнат момент.
Всеки детайл бе на мястото си – от безсмъртната музика на Джоакино Росини до забавното либрето, шеметните режисьорски решения и смайващите костюми – издържани в стилистиката на 70-те години на 20-и век. Спектакълът е повече от колоритен – така например баритонът Марян Йовановски в образа на най-знаменития бръснар на всички времена – Фигаро, е копие на…

Елвис Пресли. Харизматичното сопрано Илина Михайлова – закачливата, чаровна, фамозна Розина се оказва страстна поклонничка на Мерилин Монро. Граф Алмавива (Н. Моцов) е шейх от Катар с харем от 12 ханъми, доктор Бартоло (К. Мечков) e гинеколог с подмолни цели спрямо красавицата Розина и т.н., и т.н. „Стабилен във вокално отношение и предизвикващ бурен смях с блестящо защитените сценични етюди е басът Диман Панчев – като учителя по музика Дон Базилио, който впряга всевъзможни интригантски схеми от клеветнически характер в сюжетното развитие“, така от операта в Бургас описаха изпълнението на един от най-обичаните граждани на Дупница.


В края на премиерната вечер бяха поднесени цветя от името на областния управител Мария Нейкова, кмета на община Бургас Димитър Николов, кметовете на Несебър, Созопол, Приморско, Поморие, политици, общественици, бизнесмени и др.
С викове „Браво, брависимо!“ публиката стана на крака, а изпълнителите бяха възнаградени с море от овации. Сред първите, които поздравиха Диман Панчев за успешния премиерен спектакъл, бе съпругата му Галина, която е цигуларка в Бургаската опера.