Дупничанинът Кирил Милов отпадна на 1/4-финал в Токио

Пернишкият борец Айк Мнацаканян загуби от хърватин

Дупничанинът Кирил Милов приключи с участието си на турнира по борба на Олимпийските игри в Токио, след като победилият го по-рано Мохамадхади Сарави отпадна на полуфиналите. Той отстъпи с 1:4 на защитаващия титлата си от Рио 2016 арменец Артур Алексанян.
24-годишният борец от Дупница първо победи на старта бронзовия олимпийски медалист от Рио 2016 – Селк Илдем (Турция) с 3:1, след което на четвъртфиналите отстъпи пред иранеца, шампион от Азиатските игри, Мохамадхади Сарави с 0:6 в категория до 97 килограма на класическия стил.
По този начин само победа на иранеца срещу Алексанян оставяше българския национал на турнира, което за съжаление не се случи.
Утре Алексанян ще се бори за втора олимпийска титла срещу големия си съперник от последните години Муса Евлоев.

Пернишкият борец Айк Мнацаканян записа пък загуба на Олимпиадата в Токио. Той показа сериозна активност и до последно се бореше срещу Бозо Старчевич, но хърватинът успя да “излъже” родния представител и спечели с 3:1 точки, въпреки че беше поставен в партер цели 2 пъти. За 5-те минути Старчевич имаше един шанс да атакува Мнацаканян от партер и успя да го обърне, което му донесе и победата.
Българинът беше по-активен и хърватинът трябваше да бъде поставен в партер и родният представител поведе с точка. За съжаление от тази ситуация Айк не се възползва и съдията позволи на хърватина да възстанови позиция, като двамата продължиха в положение прав.


След почивката отново представителят на „Миньор” (Перник) беше по-активен от двамата и активно търсеше атаката, след като селекционерът Армен Назарян даде сериозни наставления на своя състезател.
Айк бе поставен в ситуация партер, като Старчевич успя да направи много добър захват и да обърне българина, за да поведе с 3:1 в резултата. Мнацаканян не успя да пробие защитата на хърватина, а Старчевич беше пратен в партер 1:11 преди края на битката. И при второто предимство на Айк обаче хърватинът направи фантастична защита и не позволи на българина да го обърне. 51 секунди оставаха до края, но Старчевич направи поредна страхотна защита и спечели двубоя. След края на срещата Армен Назарян – селекционер на националния отбор, беше бесен на своя състезател.