Monday, July 15, 2024
HomeРегионДупницаДупничанинът Стойчо Кацаров е първият осъден министър за конфликт на интереси

Дупничанинът Стойчо Кацаров е първият осъден министър за конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия и отхвърли молбата на бившия здравен министър от Дупница Стойчо Кацаров за отмяна на решението, с което комисията установява конфликт на интереси в качеството му на министър на здравеопазването. Решението на ВАС е взето от петчленен състав и е окончателно, съобщи БТА.

Със свое решение от 22 юли 2022 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв. и установи, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт “Клинична лаборатория”. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес – на Сдружение “Център за защита правата в здравеопазването” (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

Сигналът за конфликт на интереси и евентуално престъпление по служба бе подаден от Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването. На 25 март 2022 г. Ангелов съобщи на брифинг в парламента, че ГЕРБ ще поддаде сигнал до спецпрокуратурата и КПКОНПИ и за двата състава на престъпление – конфликт на интереси и престъпление по служба. По думите му, от документите се вижда, че в Софийски градски съд е регистрирано сдружение Център за защита правата в здравеопазването. Това е станало на 8 октомври 2007 г., регистрацията е като юридическо лице с нестопанска цел, а председател до 10 юни 2021 г. на Управителния съвет е Стойчо Кацаров.

Ангелов обясни, че един от основните проекти на Центъра е национална оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координирала от Кацаров, а за извършването на тази дейност Центърът подписвал възмездни договори, в които били разписани възнаграждения, срок и начин на плащане за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории, подписвани от Стойчо Кацаров като ръководител на сдружението като в същото време е изпълнявал длъжността министър на здравеопазването.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular