В Сандански раздаваха минерална вода заради горещото време.
  • Шефът на ЦСМП-Благоевград: Заради жегите имаме случаи на колапси и високо кръвно

  • Припаднали и колабирали вдигнаха на крак парамедиците в Кюстендил

Горещото време през последните дни “подпали” телефоните на центровете за спешна медицинска помощ в Югозапада.
В дупнишката Бърза помощ отчитат нормален брой пациенти за това време на годината. По-интересно е обаче, че нарастват случаите на изгорели от слънцето дупничани. „Има млади хора с доста неприятни слънчеви изгаряния. Понякога те стигат до 2-ра степен, което е много неприятно и е съпроводено с доста болки. Затова ги съветвам много да внимават и да взимат мерки, когато ходят на плаж и се излагат пряко на слънцето за продължително време. Иначе ситуацията с нищо не е по-различна отколкото другите дни. Обаждат се хипертоници, но процентът не е голям и няма нищо фрапиращо. Явно хората се стремят да са на сянка и се пазят. Основното е да поемат много течности. Здравите хора трябва да приемат над 2,5-3 литра вода на ден, защото губят много течности при потенето в жегата“, коментира пред „Вяра“ директорът на Бърза помощ в Дупница д-р Бойко Полянов.
Специалистите са категорични, че най-уязвими са децата, възрастните и хората с хронични заболявания. Те трябва да се пазят от жегата и да не излизат в най-горещите часове, ако това не е наложително.
В Благоевград също няма регистриран топлинен удар, но случаи на колабирали пациенти не липсват.


„Има случаи на хора със здравословни проблеми покрай горещото време. Нашите екипи работят непрекъснато. Имаме случаи на колапси и високо кръвно налягане, свързани с високите външни температури. Мозъчният инсулт, инфаркт на миокарда и друга сърдечносъдова патология могат да се отнесат косвено към повишените температури. Досега не сме регистрирали като състояние истински топлинен удар, който е доста драматичен и има висока смъртност“, заяви директорът на ЦСМП – Благоевград д-р Красимир Михайлов.
Той даде и своите полезни съвети за справяне с жегата:
„Възрастните хора и децата са доста чувствителни на променените външни условия, както и хората с хронични заболявания. Препоръчително е всички изброени групи да не излизат след 10,30 часа сутринта до 17 часа следобед и да се пазят от горещините. Добре е дрехите им да са по-свободни и по-светли, изработени от естествени влакна като лен и памук. Полезно е да се носят шапка и слънчеви очила. Съветвам ги да приемат и оптимално количество течности – чешмяна и минерална вода, както и айрян. Важно е да не се консумира тежка и обилна храна“.
Д-р Албена Рапатинска обясни, че преди няколко дни ръководеният от нея Център за спешна медицинска помощ в Кюстендил е имал доста работа.
„Онзи ден имаше припаднали и колабирали хора по центъра и на други места в града. Тогава определено ни беше доста натоварено, но успяхме да се справим. Чета, че през днешния ден колегите от други центрове в страната са регистрирали доста обаждания, но като цяло вчера и днес при нас беше по-спокойно. Нека хората избягват да излизат в най-горещите часове, а ако им се налага – да вървят по сянка и да не се излагат на пряка слънчева светлина. И задължително да пият доста течности“, заяви д-р Рапатинска.
Междувременно служители на кметството раздаваха минерална вода на жителите и гостите на Сандански поради изключително високите температури в града. Пунктовете бяха разположени на възловите места – пред сградата на Поликлиниката, на входа на общинския пазар и пред сградите на общинската администрация и ГУМ.

Димитър ИКОНОМОВ