Карина Спасова

Карина Спасова от Дупница завоюва пореден успех благодарение на уменията си да рисува. Възпитаничката на Арт ателие „Дон Кези” е сред финалистите в Международния годишен конкурс за студентско изкуство, предизвикателството „Наука без граници”, организиран от Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation  (Фондация Халед бин Султан Живи океани). Карина, която е само на 14 г., в 7-и клас, е класирана за рисунката си „Живот в мангровите дървета”.

Произведението на изкуството в предизвикателството SWB се оценява в две категории въз основа на възрастта. Тазгодишната тема беше „Магията на мангровите гори”, а учениците бяха помолени да илюстрират една или повече от ползите, които мангровите гори предоставят на хората или околната среда. Нашето талантливо момиче Карина Спасова е сред финалистите. От 32-ма полуфиналисти Кари е във финалните 13!

Рисунката, донесла новия успех на Карина.

Това е страхотен успех за нас! Радостно е, че има още едно българче на финала – Вяра Пенчева от Габрово! Това наистина е голям успех за Кари и за мен като преподавател, а и за Дупница, бих казала. Освен рисунката, под внимание в оценяването се взимаше и текстът към нея”, каза художничката Елена Марулевска, от която Карина Спасова учи тънкостите на изобразителното изкуство.

Обявяването на финалистите на конкурса е един от начините, по които организаторите отбелязват Седмицата на Земята. Те подчертават, че всяка година избират тема за опазване на океана, за да насърчат учениците и учителите да се запознаят с различни важни теми за океана. „Нашата цел е учениците не само да научат по темата чрез изкуството, но и да създадат произведения на изкуството, които вдъхновяват другите да искат да научат и за нея”, казва Ейми Хемсът от фондацията.

Юлияна КОЛЧАКОВА