Мръсотиите извират и буквално влизат в домовете ни, заявиха живеещи на ул. „Джерман”

Веднъж чистихме там, от шахтата извадихме боклуци, посочи управителката на В и К

Сега вомата е повредена, като я отремонтират, ще отидем, допълни Красимира Иванова

Юлияна КОЛЧАКОВА

Живеещи на ул. „Джерман” в Дупница пропищяха заради запушен канал за отпадни води. За проблема сигнализираха жени от квартала. Те дойдоха в редакцията и обясниха, че са търсили съдействие във „В и К- Дупница”, но там не им обърнали внимание. Казали им, че ще им извършат услугата, едва след като си изкопаят шахти, за да им монтират водомери.

„Имаме голям проблем. От 2 седмици и малко повече ни е запушен мръсният канал. Мръсотиите извират от шахта на улицата и се стичат в дворовете ни, но никой не обръща внимание. Ходихме във В и К и оттам идваме тук. Те ни казаха, че трябва да се поставят всички водомери и тогава ще отпушат канала. Това ще рече много време, а децата ни вече се заразиха. Едното ми дете е с вирус, от мръсотиите има разстройство”, обясни една от жените. В допълнение тя каза: „Мръсотиите извират и буквално влизат в домовете ни, но от В и К не искат да дойдат да изчистят канала, искат ни пари. Поискаха 400 лева, за да дойде помпата. Казват: „Ще чакате”.

На въпроса плащат ли си сметките за водоснабдяване и канализация и имат ли водомери, една от жените заяви: „Искаме да се отпуши канализацията, ние газим във вода. Имаме си водомери. Аз имам водомер от години.  От години плащаме. Идва инкасаторка: ”Дайте по 10 лева!” Ние дадеме, а те не дават всички разписки – една дадат, другата – не. А допреди един месец нямахме и вода. Копаха, дойде багер, за 10 къщи по 1 000 лева дадохме, за да може да имаме вода. Сега ни казаха, че ще изчистят канала, като се изкопаят шахти за водомери. Шахтите са готови, но техните работници не си вършат работата. Идват и по цял ден – кафе и цигари по циганските барчета. А сега началничката им казва: ”Не сте си направили организация, нямате шахти, за да ви сложим водомерите. Те сложиха на някои. Други имаме шахти, ама те кафета пият.”

На място видяхме, че от шахтата наистина извира вода, тече по улицата и в района се разнася неприятна миризма.

„Не е приятно. Това е гадост, кой ще го търпи?! Децата излизат на улицата, играят! С колелета, с тротинетки, газят във водата, дишат мръсния въздух! Това е гадост, кой ще го търпи?!”, каза Райна Помакова.

„Миризмата не се понася, водата тече, влиза в дворовете ни”, лаконична е Христина Андонова. И тя, и съкварталката й Райна подчертаха, че от около един месец имат водомери, а  преди това плащали по 10 лева, за което имали и документи.

За проблема разговаряхме и с управителя на „В и К- Дупница” Красимира Иванова. Тя подробно разказа за случая и беше категорична, че каналът ще бъде отпушен, когато дружеството има възможност. Подчерта, че в момента предприятието не може да реагира заради повреда в автомобила за отпушване на канали. Не скри, че на въпросната улица в ромската махала имат много проблеми със заплащането на предоставяната от дружеството услуга, както и други трудности.

„Преди известно време дойдоха двама мъже и казаха, че има запушена шахта, която трябва да се отпуши. До 15 минути наши работници отидоха. В шахтата намериха опаковки от дезодоранти, капачки, стиропор… Изчистихме. Обяснихме им, че искат услуга, а нямат водомери. Започнахме да монтираме измервателни уреди, но напоследък всеки ден ходим за по един водомер. Ние имаме аварии и в други райони. Имаше запушване и на друго място, където абонатите са коректни, и чакаха 3 седмици. Тези жени дойдоха и викаха, крещяха, не искаха да ме чуят. Вомата е развалена. След като я поправят, ще отиде. Казах им, че за да искат, трябва да дадат. Те нямаха водомери. Плащали са по 5 лева на месец, а сега част от тези, на които монтирахме измервателни уреди, имат сметки от по 45 лева. Те и преди са харчели вода за тази сума. Там имаме само разходи, така дружеството не може да работи. Имат стари задължения и само 40 % от тях разсрочиха плащанията си, оправиха си партидите. Някои не искаха да си разсрочват”,  посочи Красимира Иванова. Управителката уточни, че по време на кампанията за монтаж на водомери в махалата измервателни уреди са поставени на 40 % от абонатите. Както и че процесът се забавя по вина на живеещите в квартала.

„Повече от месец и половина сме там и 40 % от абонатите имат водомери. А напоследък ходим там всеки ден за по 3 шахти. Що се отнася до това, че сме искали пари за отпушването на канализацията, според правилника, когато шахтата е замърсена по вина на абоната, отпушването е за сметка на абоната. Ние можем да извикаме вома от друго място, но те да си платят. Знаят, че не трябва да замърсяват. И на сайта сме публикували информация какво не трябва да се пуска в канализацията”, подчерта управителката.

 

1 коментар

  1. Който не си плаща водата и нема водомер така му се полага.Каква услуга от ВИК искате.Цел живот ви храниме и плащаме сметките.До кога???

Comments are closed.