Дупнишкият парк „Рила” на косъм от наводнение! Спряха водата в езерото, работници: Изпълнителите на ремонта не възстановиха стената качествено

Мирчо Велинов

Багерите на фирма „Меридиан” спряха притока на вода, от общината: Прави се ремонт заради пробойната в стената до отливника, ремонтът ще струва между 12 000 и 15 000 лв.

Възстановяването на дигата трябва да приключи до края на май
Езерото в дупнишкия парк „Рила“ вече не се захранва. Водата е отклонена в петък преди обяд, след като през нощта изкуственият водоем се напълнил, при наличието на пробойна в стената, неуспешно ремонтирана от столична фирма. Осуетено е наводнение.

Преливникът на езерото в петък бълваше вода.
Вода изтичаше и от пробойната над преливника.

Притокът на водата, улавяна от река Бистрица над езерото, е спрян от багер на дупнишката фирма „Меридиан”. Собственикът й Илиан Миланов бил помолен от изпълнителите на поръчката на общината да прати техника срещу такса на час, за да се предотврати наводняване. След спешно предприетите действия водата продължи да се оттича от преливника и от намиращата се близо до него пробойна. Засега не се знае дали ще се наложи езерото да бъде източено до дъното.
„В четвъртък от общината бяха изпратили багер да отклони водата, но явно просмуква и заради това днес се е наложило отново да идва друг багер. Хората, които правят ремонта на стената, източват езерото. Мисля, че направиха това, което трябва, но явно е пробило на друго място. Така казват, а не знам каква е истината. Не мога да кажа и коя е фирмата. Работниците идват с едно бяло бусче, което не е обозначено. Можеше да стане трагедия, така стават наводненията”, коментира наемателят на водните колела Димитър Христов.
Работещи в парка, които не са свързани със софийската фирма, наета от общината да ремонтира компрометираната стена, коментираха, че столичани не са си свършили работата качествено.
„Нищо не направиха тия работници и пак протече”, каза мъж от охраната на парка.
„На стената имаше силен теч, уж го оправиха, но не е така. Само дето източиха водата и рибата измря. Има опасност да наводним целия парк. Днес идваха на оглед от общината 4-5 човека. Пратиха и работници, но нищо не направиха. Оставиха си лопатите, уж са в обедна почивка и сега ги няма. Изпратен беше и багер, който работи 10-15 минути. Той само запълни, за да не минава вода от реката към езерото и то вече не се пълни”, каза Мирчо Велинов. Той беше единственият човек, когото репортер на „Вяра” завари на езерото. Стана ясно, че бил извикан от Димитър Христов да боядисва в помещенията до водоема.
От общината заявиха, че няма опасност от скъсване или пробив в стената. „Знаете, че там се прави ремонт заради пробойната в стената до отливника. Там се правят и проби – водата се спира, пуска. Изпълнителите имат договор с общината и ремонтът ще струва между 12 000 и 15 000 лв.”, обясни говорителят на кметството Христо Апостолов. От общината не отговориха коя и чия е фирмата – изпълнител на ремонта.
Очакванията са той да приключи до края на май. „Договорът ни с общината за наемане на водните колела е от 1 юни и ако не успеят да приключат с ремонта, ще подам документи да не се начислява наем”, поясни Димитър Христов.
Припомняме, че по информация от общината възстановяването на компрометираната част от стената на езерото трябваше да започне от 9 май. „Срокът за приключване (ако времето позволява) е 10 дни, в рамките на един месец. След приключване на ремонта нивото на езерото ще бъде възстановено”, обявиха преди стартирането на дейностите от общинската управа.