Базата пести време на спасителите, дава им шансове да помагат по-ефективно

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Новият пункт на Планинската спасителна служба (ПСС) на Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа. Това бе подчертано на събитие в Посетителския център в курорта  Паничище в четвъртък. Контролно-информационният пункт (КИП) е на Дирекция „Национален парк Рила“ и ще се ползва съвместно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника.

Центърът е изграден преди една година, но поради административни пречки и проточила се междуинституционална комуникация досега не беше възможно да се използва от спасителите.

“За първи път пунктът ще се използва според договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската спасителна служба (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в района на Седемте рилски езера”, каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя заедно с Емил Нешев, директор на ПСС при БЧК, заместник-министъра на околната среда и водите Мария Бояджийска, и. д. директора на дирекция „Национален парк „Рила“ Маргарит Делин, представители на парка, ПСС и министерството обявиха началото на работата на спасителния пункт, след като договорът между МОСВ и БЧК е подписан преди няколко дни. В събитието участваха също областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

 

“Пунктът е изграден преди точно една година, като вече са решени административните пречки и е направена организацията по правото на ползване от страна на ПСС. Приех задачата като лична кауза и благодарение на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП) и Дирекция „Национален парк Рила“ към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички препятствия, за да подпишем договор и ПСС да намери своето място”, добави министър Карамфилова. Тя подчерта, че обектът е символ на партньорство между Дирекция „Национален парк Рила“ и ПСС към БЧК, защото каузата е обща – да запазим Седемте рилски езера като уникален природен комплекс от световно значение и в същото време с превенция и навременни действия да предотвратим рисковете за човешкото здраве. Пунктът ще се ползва по договор, сключен първоночално за 5 г., срещу символичен наем, а впоследстние това ще стане безсрочно. Министърката отбеляза още, че това е поредният – четвърти на територията на Рила, пункт, но той няма да бъде последен.

Директорът на ПСС обясни, че новата база дава възможността да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече спасени човешки животи. “Най-важното е, че ще имаме място, на което да се позиционират всички наши съоръжения, включително и медицинско оборудване. Няма да се налага да транспортираме всеки път техника от Дупница до тук в планината, което ще спести поне 2 часа в полза на бърза реакция в спешни ситуации. Това е много важно за нас, защото през годините сме страдали от липсата на медицински пункт и цялата необходима техника за оказване на спешна долекарска помощ”, подчерта Емил Нешев. Той обясни, че пунктът вече е оборудван с кислород, автоматичен дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и др. „По този начин няма да се налага такава техника и оборудване да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е много трудоемко, енергоемко, но и много забавя действията ни на терен. Понякога минутите са решаващи”, каза още Нешев. От спасителната служба посочиха, че в последните години са имали над 20 акции в района, който е много посещаван.

„Няма нищо по-нормално от това ПСС да има база, изнесена във високата част на планината, конкретно в циркуса на Седемте рилски езера, имайки предвид големия туристопоток. Този район вече целогодишно е доста натоварен от гледна точка на туристи, хора, които пребивават в планината. Имали сме случаи с пострадали от цял свят – масово има европейски туристи, имали сме пострадали от Бразилия, от Китай, Сингапур, откъде ли не. Езерата е една световна туристическа дестинация, която тепърва ще се развива, и ние сме длъжни да бъдем там и адекватно да помагаме на хората”, коментира началникът на спасителния отряд в Дупница Кирил Чолаков. Той изказа благодарност  на всички, положили  усилия за изграждането на пункта, и допълни, че с колегите му ще направят всичко, което зависи от тях, за да оправдаят гласуваното им доверие.

От дирекцията на парка и спасителната служба информираха за готовността на двете институции да провеждат спасително-издирвателни акции в планината и за какво трябва да внимават туристите през зимата, както и за спазването на правилата в района на циркуса на езерата. Преди да тръгнат към планината, туристите трябва да се информират за маршрута, да научат каква е прогнозата за времето, да са подходящо облечени. „Молбата ни винаги е била да бъдат по-отговорни за собственото си здраве и живот, задължително да си направят планинска застраховка. Това спестява много неудобства”, допълни Кирил Чолаков.