Дъновистка изпадна в безсъзнание на Рилските езера, спасиха я от ПСС-Дупница

  • Полицейското присъствие в района е засилено заради събора на Бялото братство

  • Инцидентите в планината зачестяват, 105 са спасителните акции от началото на годината

Възрастна жена е пострадала тежко в района на Седемте рилски езера и временно е изгубила съзнание. Тя е с травма на главата и счупена ръка, съобщиха от Планинската спасителна служба, които са помогнали на туристката след инцидента. Пострадалата е последователка на Петър Дънов и Бялото братство, което в момента има лагер на Езерата.

По данни на службата към Българския червен кръст сигналът е подаден в понеделник в 12,40 часа чрез тел. 112. „Жената е паднала в района на второто езеро. Ударила е главата си и е счупила ръката си. Изпаднала е в безсъзнание. На място е имало лекарка, която я е прегледала. След подаден сигнал реагирахме, установихме това, което е констатирала и лекарката, свалихме пострадалата до долната станция на лифта и я предадохме на „Бърза помощ”. За нас подобни инциденти са ежедневие”, каза Кирил Чолаков – шефът на отряда на спасителите в Дупница, който е участвал в акцията. Операцията е приключила около 15,40 часа.

Случаите с пострадали в планината зачестяват, категорични са от ПСС. Напливът на туристи заради горещините води и до инциденти и спасителите все по-често оказват помощ на изгубени и пострадали. От началото на годината ПСС към БЧК е осъществила 105 спасителни акции, като само за последните три месеца те са 62. За сравнение през изминалите три години броят на проведените акции са средно по 130 на година, което ясно показва каква е тенденцията, а предстоят повече от четири месеца до края на настоящата 2021-ва, посочват от службата. Спасителите са категорични, че основните причини за злополуките са подценяването на условията в планината и надценяване на собствените възможности. Налице е и липса на планинарска култура и неподходяща екипировка.

Припомняме още, че край Езерата предстои традиционният събор на последователите на Петър Дънов. Заради това в района ще има засилено полицейско присъствие, посочват от пресслужбата на Областната дирекция на МВР-Кюстендил. Съборът вече е започнал, но кулминацията му е на 19 август.
Изготвен е план за провеждането на специализирана полицейска операция на територията на община Сапарева баня. Полицаи ще следят в района на събора и по маршрута за придвижване на участниците и гостите за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред, които да помрачат празника.
Ежегодният лагер в Рила планина събира освен последователи на Петър Дънов, известни като Бялото братство, и много туристи, идващи, за да видят магическия танц паневритмия. Той се изпълнява край езерото Бъбрека на 19 август, когато последователите на Петър Дънов посрещат своята Лятна (Слънчева) Нова година.
Бялото братство посреща изгрева на слънцето от Молитвения хълм. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца. По време на празничната паневритмия, която продължава около два часа, всички са облечени в бяло.

Загрижени за случващото се в планините, планинските спасители отново напомнят на всички любители на планината:

  • Планирайте, преди да тръгнете! Проучете внимателно маршрута!
  • Съобразете екипировката, опита си и възможностите си спрямо маршрута.
  • Проверете метеорологичната прогноза, преди да тръгнете.
  • Направете си планинска застраховка!
  • Научете основни похвати за оказване на първа помощ!
  • Ходенето сам в планината води до сериозни рискове! Избягвайте го!
  • Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут.
  • Пестете батерията на телефона си.
  • Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС!
  • Вземете сладки храни, които бързо възстановяват енергията.
  • При топло време обезводняването е сериозен проблем. Носете вода!
  • Независимо от условията носете свирка, челник, резервни батерии.
  • Ако имате сериозен проблем и се нуждаете от помощ, запазете спокойствие! Подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС.