Държавата ще поема специализацията на медиците срещу ангажимент за работа у нас

Обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот на медиците да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие, че те поемат отговорност за определен период от време да работят в България. Такава заявка направи здравният министър Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия в четвъртък в отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер.

По думите на Ананиев се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г.

По-късно неговият заместник Бойко Пенков обясни пред журналисти, че идеята е държавата да поеме заплатите и обучението на специализантите в дефицитни специалности като патоанатомия, пеидиатрия, микробиология, обща медицина срещу задължението да подпишат договор, че ще работят поне три години в болницата, в която са специализирали. Възможна е и опция ако сам да си плащаш специализацията да не бъдеш обвързван с договор.

Сега болниците трябва да поемат по 2, 3 или 4 заплати на специализантите в различните специалности, но проблемът е, че много от тях нямат пари за заплати на специализанти и съответно не обявяват места. Пенков даде пример, че в годината преди да влезе условието, че болниците ще плащат на специализантите, са били поискани места за 500 души, а когато разбрали, че те ще им плащат заплати, лечебните заведения редуцирали бройката до 200 души.

Паралелно с това все още завършват хора по заварения стар ред, при който на специализаните не се плащаше, а отделно те плащаха такса всеки месец за обучението си.

Все още не е ясно дали в разговорите на Ананиев и финасовия министър се предвижда държавата да поеме напълно и таксите за обучение на студентите по медицина.

От ДПС изразиха готовност да подкрепят новият ред, при който държавата да поеме напълно обучението, квалификацията и преквалификацията на медиците срещу определен ангажимент за работа у нас, за да започнат да се решават проблемите с недостига на кадри в определени специалности и региони.

Пред депутатите Ананиев даде заявка още електронната рецепта да влезе в сила до края на годината, а до средата на 2019 година – единната информационна здравна система
Той обясни, че при поемането на ръководството на ведомството екипът му е имал забележки към техническото задание на системата, в което всеки модул е бил сам за себе си и затова то е било променено, като се очаква в края на юни да бъдат обявени обществените поръчки за отделните модули.

За да няма забавяне заради обжалвания, МЗ е помолило Комисията за защита на конкуренцията да разглежда с приоритет жалбите по обществените поръчки на ведомството.

Ананиев съобщи още, че се очаква утре Надзорният съвет на НЗОК да разгледа писмото за удължаването на болничния на управителя проф. Камен Плочев и след това да го препрати на парламента, който да вземе решение дали да прекрати предсрочно правомощията му.

Законът за здравното осигуряване дава възможност за предсрочно прекратяване на правомощията на управителя на НЗОК при обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за срок, по-дълъг от три месеца. Тази опция в закона ще бъде ползвана, тъй като Плочев отказва сам да си подаде оставката.