Д-р Васил Попов напусна ОбС сесията: Не ме подкрепяте достатъчно за нов храм в Сандански

Д-р Васил Попов (вляво)

Живко Иванов стана дядо на второ внуче по време на заседанието, кметът Котев: Закупена е сметосъбираща техника за 600 000 лв., а около 1 300 000 лв. е остатъкът от отчисленията от отпадъците

 

Съветникът от гражданската квота д-р Васил Попов напусна заседанието на ОбС-Сандански в знак на протест.

Живко Иванов научи по време на сесията, че има второ внуче, председателят Георги Георгиев даде почивка и той радостен, веднага почерпи с две големи кутии шоколадови бонбони съветниците и всички, присъстващи в залата

Преди това той заяви, че е председател на сдружението за изграждане на нов храм „Св. Николай Чудотворец“ в Сандански и уведоми, че се събрали доста хора и средства в помощ на инициативата.

Кметът Кирил Котев отговори на поставените въпроси от съветниците. Вляво председателят на ОбС Георги Георгиев, а вдясно – Иван Гюров

Д-р Попов обаче се оплака, че от сдружението са възпрепятствани от хора от бившето ръководство на общината, за които смятал, че ще участват и ще подпомогнат изграждането на храма. В случая той визира и общинския съветник Андон Ризов.

Яне Янев постави въпросите си и напусна за дълго заседанието. Вляво с червената риза – Аспарух Костадинов

„Неприятно ми е, отказвам да присъствам на това заседание“, заяви д-р Попов и напусна сесията. Той е избран за председател на сдружението за изграждане на нов храм в Сандански през февруари 2017 г.

Андон Ризов (с бялата риза)

Преди това Андон Ризов се поинтересува какво предприема общината по отношение на антични обекти в Горно Броди, при базиликата, както и в района на турската баня.

Елена Кадийска

Той алармира за хаос в строителните и ремонтните работи в района на гр. Сандански и се оплака от действията на ВиК, където след ремонтни работи чакали месеци пръстта да улегне, а хората си чупели автомобилите.

Подобно е положението и с газификацията. Андон Ризов настоя за ред при извършването на строителните работи. Поинтересува се и защо е затворен достъпът до Епископската базилика, като според него на единственото място, където е възможно да се мине там, е отворено заведение.

Кметът Кирил Котев отговори, че има сключен договор за сканиране на тези обекти, като особено в района на Базиликата са открити много неща. Той посочи, че пътна маркировка ще има, до седмица ще бъде избран изпълнител, а до десетина дни ще започне изпълнението. По отношение на възстановяването на пътната настилка кметът посочи, че са проведени разговори с ръководството на ВиК, има направена организация за поставяне на местата, където са извършени ремонти, павета, а след като се съберат повече такива обекти, то и ще се асфалтират. Кирил Котев увери Ризов, че до Базиликата има проход с ширина 3 м.

Евгени Панайотов запита за случай, при който са извършвани строителни работи в края на миналата и началото на тази година в района на банката, като в случая имало невъзстановени алеи, бордюри, има нахвърляни кал, камъни, тухли. Според него фирмата извършител си е взела парите и повече не се е интересувала от обекта. Той посочи, че при градинката пред съда половината осветление, което е цветно, не работи, а се плаща поддръжката му и препоръча алеята до „Мирото“ да бъде довършена. Кметът Котев отговори, че е разпоредено алеята да бъде довършена, но се явяват някои допълнителни проблеми. Той обеща да се извърши проверка на осветлението.
Думата взе и Яне Янев, който каза, че има питания, но на последната сесия за сезона не смята да ги поставя. Все пак постави въпрос за някои общински служители като Гигенска, Ил. Илиев и др., които по думите му: „се изживявали като началници” и попита каква им е длъжностната характеристика. Според него от такива хора работниците са демотивирани. Янев се поинтересува и как се ползват служебните автомобили – дали има съответните командировки, графици и отчети, като визира служебен джип на „Увекс“, който в неделен ден е преминал границата с Гърция. Янев се поинтересува и за начина на управление на синята зона. Той препоръча да има ротационен принцип сред работещите, за да няма корупционни практики и привилегировани. Кметът обеща да даде информация за длъжностните характеристики на посочените служители и да изиска от „Увекс“ да дадат отговор за начина на ползване на служебните автомобили. По отношение на синята зона той увери, че работещите там са на ротационен принцип и контролът е строг. „Можете да посочите лицата в издънка и да се разделим с тях“, заяви кметът. Съветникът Живко Иванов попита кога и на какъв принцип е закупена сметосъбираща техника от „Стройкомтранс“ ЕООД – Сандански. Кметът Котев посочи, че общината получава отчисления от всеки тон отпадъци от РИОСВ. Иска се предварително разрешение от инспекцията и такова има.

„Спрели сме се на тази техника, защото ни е нужна. Имаме разрешение от УС, в който участват и общините Кресна и Струмяни, има положително становище и че се нуждаем от такава техника, има сключен договор, парите ще бъдат преведени, а от общината вече тече регистрация на автомобилите, които са вече налични“, посочи кметът и допълни, че тази техника е на възраст 7-10 години, докато в момента фирмата ползва 17-18-годишни машини, които са амортизирани, събират не както е по капацитет 7-8 тона, а по около 5. Закупената техника е по-ефективна, веднага ще започне работа, има и 6-месечна гаранция. Закупена е за около 600 000 лв., а около 1 300 000 лв. е остатъкът от отчисленията от отпадъците.  Повече яснота внесе по въпроса Иван Гюров, който посочи, че генериращите се средства се натрупват и могат да бъдат използвани за закупуване на техниката. Общината обаче не разполага със средства за чисто нова техника.

Живко Иванов заяви, че този въпрос не е вкарван на общинска сесия, а кметът му отговори, че в случая не се изисква решение на ОбС. Той посочи, че около 5000 лв. е икономията месечно от въвеждането на тези автомобили. Аспарух Костадинов отправи питане за паркинга при общинската болница, за който е получил оплаквания, че хората от здравното заведение не могат да си паркират автомобилите. Костадинов постави въпроса за пауните, които вдигат врява в двора на болницата и пречат на хората да почиват. Котев отговори, че има мнение, че това са автомобили главно на хора от селата, дошли на свиждане на свои близки. Относно пауните той посочи, че мъжките екземпляри са заменени с женски, които не издават такива пронизителни звуци.

От гражданите запитване направи Елена Кадийска, която има проблем с имот, за който още през 1985 г. общински служители са направили така, че части от него да бъдат придобити от неин съсед. Тя упрекна и общинския съветник Явор Аргиров, че като близък с ответната страна им е оказал съдействие. Аргиров не отрече, че е близък с тях, но бе категоричен, че няма нищо общо със случая.

Кметът Кирил Котев обеща съответните служби да разгледат жалбата и да вземат отношение.