Sunday, July 14, 2024
HomeРегионБлагоевградД-р Теменужка Любенова: Детски близалки с опаковка, рекламираща марихуана, се продават в...

Д-р Теменужка Любенова: Детски близалки с опаковка, рекламираща марихуана, се продават в търговската мрежа

 

В Благоевград вече има засечени случаи на ученици от пети клас да пушат цигари с наркотика

07-04-02-lubenova
Д-р Теменужка Любенова
07-04-02-blizalka
На опаковката на близалките е изобразена марихуана.

Детски близалки с опаковка, рекламираща марихуана, се продават в търговската мрежа в Бургас. Случаят е потресаващ, затова ще сезираме прокуратурата и РЗИ, съобщи  д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. За продукта тя била информирана от колегите си от ОбСНВ – Бургас.

„Нямаме данни към момента за съдържанието на близалките и не можем да гарантираме, че те са безопасни за децата. Но използването на изображение на марихуана върху стоки, което представлява реклама на всяка стока, е нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Затова молим всички граждани чрез медиите, които открият, че децата им ползват от тези близалки или ги видят в търговската мрежа, да ни се обадят веднага на нашия телефон 073/830711 или да пишат на нашия mail: pitaizan@gmail.com. Ще бъдем много благодарни за съдействието и предотвратяването на подобни подвеждащи децата реклами, коментира доктор Любенова. Тя разказа, че в Благоевград вече има засечени случаи на ученици от пети клас да пробват пушенето на марихуана.

„А най-страшното е, че някои родители им разрешават, защото считат, че марихуаната била безвредна, а тютюнът бил опасен, него не позволявали да опитат. Не разбираме защо едно дете на 11 години трябва да пуши марихуана или тютюн. Пушенето не е дадено на човека като задължителна необходимост. На белите дробове и здравето на човека е задължителна необходимост чистият въздух, без вредни примеси, в които влизат и тютюнът, и марихуаната. Надяваме се с помощта на родители, учители и журналисти да прекъснем поредния опит за реклама на марихуаната сред подрастващите и при това от най-ранна възраст, особено след съществуващите в интернет серии с напушения Спондж Боб, предназначени за същата възрастова група”, коментира още д-р Теменужка Любенова.

RELATED ARTICLES

Most Popular