Sunday, July 14, 2024
HomeUncategorizedЕвакуация, смърт и разрушения след труса в Мексико

Евакуация, смърт и разрушения след труса в Мексико

Евакуация заради очаквани вълни цунами е предприета в Мексико след земетресението. Поне 15 души са загинали при много силния трус. Разрушенията са големи.

Мексиканските власти съобщиха, че евакуират жителите на Пуерто Мадеро в щата Чиапас като предпазна мярка, имайки предвид предупреждението за цунами за южното крайбрежие на страната, отправено след силното земетресение, предаде „Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

Петнайсет са жертвите от труса, който според мексиканските сеизмолози е бил с магнитуд 8,2. Това е най-силното земетресение в Мексико от сто години насам, каза президентът Енрике Пеня Нието, по-силно дори от труса с магнитуд 8,1 от 1985 година, убил хиляди хора и причинил огромни разрушения в столицата Мексико.

Според Геофизическия институт на САЩ магнитудът е бил 8,1.

За петте часа след основния трус са регистрирани около 20 вторични труса със сила 4 или повече.

Президентът предупреди, че е възможен голям вторичен трус с магнитуд 7,2. Има сериозни щети, 1 милион потребители са останали без ток за известно време след труса, но за 800 хиляди от тях подаването на електричество вече е възстановено.

В 11 щата днес като предпазна мярка са отменени училищните занятия.

В Оаксака е рухнал хотел, но засега не се съобщава за загинали там. По-рано губернаторът Алехандро Мурат каза, че някои хора са успели да избягат от хотела, сега се установява дали има пострадали.

снимка

Евакуация на пациентите в детска болница в щата Чиапас след земетресението

RELATED ARTICLES

Most Popular