Евелина Николова е Спортист №1 за 2019 година в Петрич

Треньорът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов беше избран за най-добър треньор

Най-добрите в спорта от община Петрич си дадоха среща на церемонията
„Спортист на годината“ в присъствието на четирима велики български спортисти – Серафим Бързаков, Петър Касабов, Елица Якова и Тервел Пулев. Номинациите бяха направени от треньори, журналисти и спортни деятели. Над 6000 гласуваха онлайн, за да подредят класирането в община Петрич. При изключителна тържественост се връчиха и отличията.
Евелина Николова взе отличието „Спортист на годината“ (мъже и жени). Тя е родом от Петрич, състезател на СКБ „Ангел Гочев“ (Созопол). Евелина Николова е европейски вицешампион на 2019 г., републикански шампион, има и 1-во място на Международния турнир в Румъния.
„Горда съм, че получих това високо отличие на моя роден град и ще помагам с каквото мога за развитието на борбата в общината”, заяви призьорката.
Спортист №2 стана Алекс Иванов – планинско колоездене. Третото място зае Андон Гущеров, който в момента е футболист на ФК ЦСКА 1948 и голмайстор на Втора лига.
„Отбор на годината“ стана ОФК „Беласица“, набор 2004/2005 г. – областен шампион за сезон 2018/2019 г.
За треньор на годината в община Петрич бе определен Петър Касабов – треньор на националния отбор по борба за жени.
„Благодаря на хората, които са гласували за мен. Никога състезателите не бива да забравят първите си треньори и преминавайки в отбори от по-горни категории, нека се обръщат винаги към тях, защото никога няма да им откажат”, сподели Петър Касабов.
Специалистът благодари и на кмета на общината Димитър Бръчков за това, че е поканен на тържеството: „Борбата е вид спорт, с който е известен Петрич от дълги години. Добре вървят нещата и в бокса. Пожелавам успех на всички спортисти през 2020 година”.

Първо място при децата за Кристиян Николов, състезател на Общински хандбален клуб „Беласица“, голмайстор на Държавното първенство и единственият национален състезател от Петрич.
В категория „Спортист на годината” при юношите и девойките почетният приз бе връчен на Димитър Мазнейков-Дидо, който се състезава за СК „ВИВО“. Той  е петкратен републикански шампион в DH сериите, както и бронзов медалист от спусканията в Боровец и Чепеларе.
Връчени бяха и специални награди на Тони Георгиева – за принос в развитието на шахмата в община Петрич, Олег Милушев – за принос в развитието на спортната инфраструктура, на ФК „Комиците” – за спортен дух; СК „Лъвовете” – за проспериращ млад клуб, ОХК „Беласица” (женски
отбор) – за възраждане на хандбал, момичета, СК „Динамик” – за принос в
развитието на тенис на маса.
Специалната награда „Най-млад състезател“ получи 5-годишният Илия Ангелов, състезател на боксов клуб „Лъвовете“. Отличието връчи лично Тервел Пулев – трикратен европейски медалист, носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон. Антоанета Янчева – заместник областен управител на Благоевградска област, връчи плакет на Тервел Пулев. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков поздрави всички спортисти и отбеляза, че Петрич винаги е имал отлични състезатели в различни дисциплини.
„Ще продължаваме да инвестираме в спорта. Пожелавам много здраве и лично благоденствие и още по-големи успехи през 2020
година”.