Евробарометър: 87% от хората не са готови за по-скъпи храни

Европейците не харесват: Турция, Китай и Русия според проучването

Поддържането на цените трябва да бъде водещо, дори ако се отразява на защитата на общите европейски ценности, смятат 70 на сто от българите, участвали в проучване на Евробарометър. Данните бяха представени от Европейския парламент, предаде БТА.
За сравнение този отговор се споделя от 39 на сто от останалите участници в допитването от ЕС. Защитата на свободата и демокрацията като европейски ценности трябва да бъде цел, дори ако се отразява на разходите за живот, заявяват 59 на сто в ЕС. У нас на това мнение са 28 на сто.
Едва един от четирима българи очаква животът му да остане непроменен заради войната в Украйна, а в ЕС такъв отговор дават 37 на сто. Промени очакват 71 от българите и 61 на сто от останалите в ЕС. Последиците от войната вече са намалили стандарта на живот на 40 на сто от европейците и на 62 на сто от хората у нас, показват данните.
Мнозинството в нашата страна (88 на сто) и в ЕС (58 на сто) заявява, че не е готово да се сблъска с покачване на цените на енергията заради войната. Общо 40 на сто в ЕС и за осем на сто у нас казват, че са готови да плащат по-скъпа енергия.
Попитани дали могат да посрещнат поскъпване на храните, в ЕС готовност изразяват 39 на сто, докато у нас този отговор се споделя от едва 10 процента от участниците. Не са готови 59 на сто в ЕС и 87 на сто от българите, показва проучването.
Мненията на участниците се различават чувствително при отговорите на въпроса за отношението им към отделни страни. Към Русия в ЕС положително мнение изразяват 10 на сто, а отрицателно – 85 на сто. В България положителни мнения дават 49 на сто, а отрицателно – 43 на сто.
В ЕС 58 на сто имат положително отношение и 27 на сто – отрицателно мнение, за САЩ. У нас 40 на сто се отнасят към САЩ положително, а 53 на сто – отрицателно.
Към Турция в ЕС положителните мнения са 28 на сто, а отрицателните – 60 на сто. В България отговорите показват 47 на сто положително и 45 на сто отрицателно мнение.
Към Китай в ЕС положителното отношение е 22 на сто, а 70 на сто са на отрицателно мнение. У нас 50 на сто имат положително мнение, а 37 на сто – отрицателно.
Попитани как оценяват това, че страната им е част от ЕС, 65 на сто от европейците са доволни, докато у нас такъв отговор дават едва 47 на сто от участниците, сочат данните от допитването.