Евродепутати зоват да се отложи председателството на Унгария

Евродепутати призоваха Съвета на ЕС да отложи председателството на Унгария на Общността, предвидено за втората половина на 2024-та година.

“Съветът трябва да разбере какво се случва, Унгария вече не е демократична държава. Премиерът Орбан живее с мисълта, че може да използва ЕС като кеш машина”, подчерта докладчикът за Унгария в сянка Тейс Ройтен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той допълни, че близките отношения на Орбан с руския президент Путин, както и ветото на страната върху въоръжаването на Украйна, влияе негативно на цялостния имидж на ЕС:

“Би било бедствие, ако тази страна поеме председателството и Орбан направи това, което вече публично обяви – че ще се опита да наложи неговия дневен ред, тоест, на Унгария в ЕС, което очевидно не е задачата на страната ротационен председател. Затова смятам, че отдавна сме минали времето на предупрежденията и призоваваме Съвета на ЕС да действа”.

Евродепутатите обаче признаха, че няма клаузи в договорите, които да позволят да бъде взето такова решение и подчертаха, че отговорността е в ръцете на Съвета на ЕС. Софи ин’т Велд от “Обнови Европа” заяви, че Европейският парламент не е съвсем безсилен в това отношение и би могъл вместо на премиера Орбан, да дава думата на тези, на които, по думите й, се затваря устата в Унгария.

Същевременно евродепутатите признаха още един проблем – че са изправени пред наистина трудна задача, тъй като точно тогава трябва да получат мандат и новият Европейски парламент, както и новата Европейска комисия./БНР