Три години след общата декларация между ЕС и Турция за мигрантската криза Европейската комисия сериозно критикува състоянието на гръцките бежански лагери, става ясно от статия в германския вестник „Уел Ам Сонтаг”.

Позовавайки се на „вътрешен… германски доклад в Атина”, цитиращ Саймънт Морду, ръководител на управителния комитет за прилагане на европейско-турската декларация. Според него в горещата точка на Самос лагерът е „срам за Европа”. „Изследването на този вестник потвърждава катастрофалната ситуация”, пише още в статията.

Освен това според документа на германското посолство комисията призова членовете на ЕС да окажат натиск върху Атина и призова гръцкото правителство с неговата “ниска готовност” да поеме отговорност за условията и да ускори процедурите за предоставяне на убежище.

В доклада се съобщава, че през 2018 г. само 322-ма човека – 1% от дошлите мигранти и бежанци, са били върнати в Турция и изглежда това няма да се промени пред 2019 г. Освен това става ясно, че сирийците, за които ЕС има договор с Турция, са едва 7% от новопристигналите.

Споразумението бе част от миграционната политика на Германия, който бе сериозно критикуван от партии и евроскептиците от нейното дясно в целия Европейски съюз.

Заради това от вестника казват, че германците смятат споразумението за „провал” поне що се отнася до връщането на бежанци.

„Само промяна в правителството може да увеличи желанието за една по-активна политика на връщане”, казва германското посолство в доклада си.

Гърция: Къде е солидарността на ЕС?

Германският документ достигна до говорителя на гръцкото министерство на миграцията, който казва, че Гърция е било оставена да се справя с миграционната криза сама. „Разпределението на мигранти из страните членки ще покаже, че все още има солидарност в ЕС”, каза говорителят. Тази липса на солидарност и провалът на Турция да спре тези лодки, пълни с мигранти, е причината за състоянието на Самос, казаха от Атина.

Докладът на посолството всъщност приветства работата на Турция с миграцията, като отбелязва, че 3.5 милиона сирийски бежанци са се установили в рамките на тези граници, „с финансовата помощ на ЕС”.

Германският вестник съобщава, че позицията на комисията е, че гръцкото правителство е отговорно за обработката на мигрантите и че комисията помага. „Атина многократно напомня за предизвикателната ситуация на островите”, пишат от вестника.

 

БГНЕС