Европейският шампион по кикбокс Богдан Шумаров стана спортист №1 на община Петрич за 2016 г.

 

Кметът Бръчков: Наградените тази вечер се радват на уважението на своите съграждани, благодарение на техните резултати имаме самочувствие като петричани

19-13-01-1-georgi-dinev-vrachva
Георги Динев връчва наградата на сестрата на Петър Касабов за треньор №1.
19-13-01-3-dobrinka-batsanova
Добринка Бацанова връчва наградата на Теодор Мавродиев
19-13-01-4-kmetat-vrachva
Кметът връчва наградата на Богдан Шумаров на неговия първи треньор Славей Христов.
19-13-01-6-plamen-markov-kabranov
Пламен Марков и Владимир Кабранов

При изключителна тържественост община Петрич организира церемонията „Спортист на годината”. Водещи на събитието бяха лекоатлетката Магдалена Христова и актьорите Игор Дамянов и Иван Тодоров. 55 номинации общо постъпиха в трите направления. От тях 20 в категория юноши и девойки и 22 мъже и жени в направление спортист на годината, 9 предложения за треньор на годината и 4 за отбор на 2016 г. Официални гости на церемонията в Петрич бяха емблематични имена в спорта на регионално и национално равнище.

19-13-01-5-nagradenite-za-prinos
Наградените за принос за развитието на спорта в община Петрич
19-13-01-2-gosti-na
Гостите на тържеството

Спортист на годината в категория мъже/жени според онлайн гласуването и оценката на общинската комисия стана Богдан Шумаров – европейски шампион по кикбокс в категория К 1. Богдан Шумаров, родом от Петрич, започва кариерата си в местния спортен клуб „ГОДО” под ръководството на треньора Славей Христов. В края на месец октомври 2016 г. печели европейска титла и извоюва квота за участие в световно първенство. Наградата от името на спортиста прие неговият първи треньор Славей Христов, тъй като Богдан не успя да присъства лично на церемонията. Във видеообръщение европейският шампион благодари на община Петрич и на своите съграждани за удостояването с приза „Спортист на годината”. Отличието връчи кметът на общината Димитър Бръчков.

Спортист на годината в категория юноши и девойки стана Теодор Мавродиев, първенец по планинско колоездене. Наградата връчи председателят на Комисията по култура, спорт и туризъм Добринка Бацанова. За отбор на 2016 г. единодушно беше избран ОФК „Беласица” (Петрич), който е трети във временното класиране на Югозападната „В” група. Отличието на капитана на отбора Владимир Кабранов връчи бившият национален селекционер Пламен Марков.

Две специални награди за постигнати високи резултати бяха връчени: на отбора по футбол на СУ „Никола Вапцаров” за отличния резултат на Националния детски турнир по футбол „Данониада” и на спортните формации при ДДДЛРГ „Петър Димитров” – с. Първомай. Треньор на годината в община Петрич стана старши треньорът на женския национален отбор по борба и личен треньор на бронзовата ни медалистка от олимпийските игри миналата година, петричанинът Петър Касабов. Във видеообръщение от Красноярск, Русия, той поздрави петричани и изрази съжаление, че не е успял да присъства на церемонията. „Благодаря на община Петрич, на г-н Бръчков и на всички, гласували за мен. Поздравявам моите колеги спортисти, които са попаднали в тази класация, защото да постигнеш успех, е трудно в днешно време”, каза Петър Касабов. Наградата прие неговата сестра Кристина Касабова, връчи я председателят на ОбС Георги Динев.

В хода на церемонията „Спортист на годината” бяха връчени и специални награди: приз за принос в международното съдийство по борба на Людмил Кандиларов; приз за принос в международното съдийство по футбол на Емил Вангелов; приз за популяризиране на бойните спортове на Димитър Киров; приз за принос в развитието на борбата на заслужилия треньор Венцислав Полизоев; приз за развитието на леката атлетика в община Петрич на Петър Вълчев; приз за развитието на колоезденето на Иван Сапунаров; приз за цялостен принос в развитието на спорта на д-р Димитър Наполеонов; приз за принос в развитието на футбола в община Петрич на Георги Камишев; приз за принос в развитието на хандбала на Огнян Танков.

Списъкът на заслужилите хора в различните видове спорт беше по-голям, но според отговора на длъжностните лица от ОбА останалата част ще получат своето признание при следващи чествания.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков отбеляза в поздравителните си думи, че амбицията на общинското ръководство е била обвързана с идеята за засвидетелстване на внимание към всички онези имена, които с постиженията си са затвърдили авторитета на Петрич като община, която има основание да бъде горда от спортните резултати на своите граждани! „Заслужено наградените се радват на уважението и респекта на своите съграждани, защото благодарение на техните резултати имаме сериозен мотив за самочувствие като петричани! Вярвам, че постигнатото е само поредният жалон, пред който се изправят големите имена на спорта в община Петрич, и че успехите съответстват на качествата, силата и смелостта да се съревноваваме и печелим, дори и най-трудните битки”, каза кметът Димитър Бръчков и пожела здраве, енергия и постоянство, защото те успяват да победят във всичко.