Monday, July 15, 2024
HomeНовиниСвятЕдинственото естествено езеро в Сицилия е напът да изчезне заради сушата

Единственото естествено езеро в Сицилия е напът да изчезне заради сушата

Тежката суша в Сицилия почти пресуши единственото езеро на средиземноморския остров, което служи за място за почивка за птиците, мигриращи между Африка и Европа, съобщи Ройтерс.

Валежите в Сицилия от месеци са под нормата, като правителството обяви извънредно положение заради кризата, опустошила селскостопански култури и пасища.
Езерото Пергуза е в природен резерват близо до град Ена. То се сви драматично заради комбинацията от горещини и малко валежи. “Езерото вече не съществува. Водата, която се виждаше, изчезна изцяло, освен тази локва”, каза Джузепе Мария Амато от природозащитната група “Легамбиенте”.

Сицилия отдавна се бори с високите температури, свързани с изменението на климата, като през 2021 г. постави европейски рекорд за горещина от 48,8 градуса по Целзий, а в редица градове се наложи да бъде въведен режим на водата.

Напоследък сушите засегнаха и други части на Европа, включително Франция и Испания, като особено силно се усещат в средиземноморския район. Там средната температура сега е с 1,5 градуса по-висока, отколкото преди 150 години. “Езерото Пергуза е показател за това, което Сицилия преживява поради изменението на климата”, каза Амато, като добави, че липсата на поддръжка и лошата канализационна система изострят извънредната ситуация.

Обикновено повърхността на езерото е 1,8 кв. км. Няма реки, които да се вливат или да тръгват от него. То се споменава в “Метаморфози” на римския поет Овидий, където еописано като място на красота и “вечна пролет”. Тези времена обаче са отминали отдавна. Сушата може да засегне за постоянно биоразнообразието около езерото, което освен мигриращите птици приютява риби, мекотели и микробезгръбначни./БТА

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular