Екатерина Захариева: Трябва да се предпазим от претенции на Македония

Натрупаните години на междусъседско напрежение са противоестествени, силно се надявам на 2 август да финализираме договора за добросъседски отношения, заяви външният министър

 

“България наистина показа добронамереност, доброжелателност към Македония. България, българското правителство, по-скоро трябва да се предпази от някакви претенции на Македония”. Това заяви по БНТ външният министър Екатерина Захариева в коментар на вчерашното посещение у нас на новия македонски премиер Зоран Заев.

По думите й на вчерашната среща между Заев и премиера Бойко Борисов било показано “доверие на високо ниво, но все още трябва да се свърши много работа”.

Според Захариева срещата е била” историческа”, тъй като премиерът на Македония е “отворил нова глава в историята с посещението на паметника на Самуил, с общото честване на общата ни история, например Илинден и с практическото прилагане на несключени договори”.

“Това не трябва да бъде нещо извънредно, а практика. Натрупаните години напрежение са противоестествени. Обнадеждена съм от вчерашната среща…Все не се стигаше до подписването на договора за добросъседство. Силно се надяваме на 2 август да финализираме този договор, на практика да прилагаме този договор”, каза Захариева. И допълни, че не е от интерес и за двете страни да продължат по стария път още 25 години.

Външният министър подчерта за втори път, че “България иска да се предпази от евентуални претенции на Македония, но в същото време ще подкрепи съседката по евроатлантическия й път. Според нея обаче реформирането на Македония зависи от вътрешната политика на страната.

“На първо място Заев каза: Македония отворя нова глава в историята си, загърбва тесния национализъм”, припомни тя. И добави, че “България винаги е подкрепяла единна Македония по пътя й към ЕС. Ние сме първата държава, която призна Македония – януари 1992 г.”

Министърът изрази надежда, че дългогодишните преговори за договор за добросъседство трябва да приключат през август, подчертавайки, че в доклада за напредъка на Европейската комисия за Македония от 2015 г. се казва, че Скопие трябва да продължи с реформите, включително подобряване на добросъседските отношения с България и Гърция.

В икономически аспект външният министър сподели, че през 2016 г. над 500 000 туристи от Македония са посетили страната ни, а над 350 000 българи са били в съседката.

Според нея не само духовната свързаност трябва да се поддържа, но и физическата. По този повод тя посочи Паневропейския транспортен коридор № 8 ( свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Македония и България). Топ дипломатът ни смята, че трябва да има общ източник на финансиране за осъществяването на коридора.

“Това ще даде тласък на икономическите връзки, тласък на културните и на контакта хората с хората”, каза Захариева.

Дипломат номер едно обаче бе категорична, че “Македония трябва директно да прекрати непремерените изказвания, които уронват репутацията на България в международен план”.

“Даде се ясна заявка от новото правителство за нов подход в отношенията със съседите…Няма да е лесно на правителството на Македония. Годините на насадена антибългарска политика са факт. Променяйки посланията, изразявайки ясно желание, надявам се, че Македония ще промени отношението си”, посочи министърът.

Захариева отбеляза още, че посланието на Гърция е същото като на България: “Ние също ви подкрепяме по пътя на европейско членство. Нека най-накрая приключи този безсмислен спор”.

Министърът на външните работи коментира и представянето на Мария Габриел, която вчера беше изслушвана за еврокомисар по въпросите на цифровата икономика.

“Представянето й беше блестящо. Тя отправи много ясни послания и показа, че много добро познава ресора. Това беше признато от всички политически семейства. Убедена съм в позитивния развой, убедена съм, че ще получи одобрението на комисиите”, заяви Захариева.

Външният министър изрази задоволство си от това, че по време на изслушването Габриел е посочила като приоритет киберсигурността и борбата с фалшивите новини.