От утре жп връзката между Лондон и Единбург става по-евтина и по-екологична. Високоскоростните влакове, които ще се движат по направлението, са изцяло електрически, а разстоянието от 600 километра между двата града ще се взима за около четири часа.

Нова железопътна услуга ще свързва Лондон с Единбург – по-екологично, по-бързо и по-евтино. Влаковете са електрически, въглеродно неутрални и алтернатива на полетите.
“Да се пътува с влак, е шест пъти по-добре от екологична гледна точка, отколкото да се лети. Затова наистина призоваваме хората, които преди това са пътували със самолет между Лондон и Единбург или Лондон и Нюкасъл, да изберат по-зеления начин. Не само нашите влакове са 100% електрически, но и униформите на служителите ни са напълно рециклируеми, а 50% от храната, която предлагаме, е на растителна основа”, заяви Матю Лий, директор на компанията оператор.
Цената на билета между Лондон и Единбург е по-малко от 20 паунда, а този между Нюкасъл и Единбург е само 6,90 паунда. Макар и нискотарифни, влаковете са високоскоростни.
Разстоянието между Лондон и Единбург е около 600 километра, но с електрическия влак пътуването ще отнема 4 часа и половина. Пускането на новата екологична жп линия съвпада с климатичната конференция в Глазгоу в края на месеца.

Компанията, която обслужва новата жп линия, ще предоставя въглероден калкулатор на пътниците, за да могат те да изчисляват въглеродния отпечатък на всяко свое пътуване./БНТ