Wednesday, July 17, 2024
HomeРегионБлагоевградЕколози: Пътната агенция се готви да строи "Струма" в Кресненското дефиле без...

Еколози: Пътната агенция се готви да строи “Струма” в Кресненското дефиле без екооценка

Агенция ”Пътна инфраструктура” (АПИ) подготвя започването на строителни дейности на лот 3.2 от АМ ”Струма” в района на Кресненското дефиле, което е незаконно, защото няма действаща Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това твърдят природозащитници в съобщение до медиите.

Съобщението е подписано от еколозите Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Димитър Василев и Петко Цветков, които уточняват, че са научили информацията от източник, който е пожелал да остане анонимен.

Според природозащитниците от октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2., е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на решението за ОВОС, издадено през 2017 г. от тогавашния екоминистър Нено Димов.

Допълва се, че природозащитни организации, включително такива, работещи за опазването на уникалната природа в Кресненското дефиле, подготвят жалба до Европейската комисия, с която да поискат спиране на цялата оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Жалбата ще бъде пусната в момента, в който бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето.

На 27 юли 2022 г. Европейската комисия изпрати писмо до тогавашното правителство с премиер Кирил Петков, с което поиска нова оценка по ОВОС и оценка за съвместимост с “Натура 2000” за лот 3.2 на АМ “Струма” през Кресненското дефиле, като в нея пълно и равностойно се оценяват отново всички смислени алтернативи извън дефилето и град Кресна, включително тунел под Кресненския пролом.

През ноември 2022 г. Върховният административен съд отмени две решения на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с които бяха спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на “Струма”. Ha 1 aвгycт 2022 г. Caндoвoтмeнивcичĸипpeдишнипpoцeдypипo ОВОС и на практика спря строежа на “Cтpyмa” пpeз Кресненското дeфилe, пише още “Дневник”.

Природозащитниците, изпратили съобщението, призовават гражданите да ги сигнализират (за целта са предоставили телефоните и имейлите си), ако установят каквито и да е дейности по изграждането на АМ “Струма” в Кресненското дефиле.

RELATED ARTICLES

Most Popular