Ексшефът на общинската болница в Дупница Р. Тимчев дал 2 апарата за хемодиализа срещу ремонт на покрива, изчезнали и 2 коли

Filed under: Дупница |

 

Тимчев: Апаратите бяха непродаваеми, колите са на ремонт, да си ги приберат

149-03-01 TIMCHEV

Росен Тимчев

Два модерни апарата за хемодиализа от общинската болница в Дупница „Св. Иван Рилски” са дадени на бартер на самоковската автокъща „Ауто Леон”. В замяна на апаратурата автоджамбазите се ангажирали да ремонтират покрива на лечебното заведение.

221-01-NEDIN I MIKOV IMG_4937 copy

Д-р Владислав Миков

Това пише в доклада от медицинския одит след проверката в болницата. Протоколът от комисията, извършила проверка на работата на ексуправителя Росен Тимчев, беше поставен на вниманието на кмета на Дупница Методи Чимев вчера. Настоящият управител на болницата д-р Владислав Миков и Тимчев са положили подписите си под него в присъствието на градоначалника и на председателя на Общинския съвет Ивайло Константинов, съобщиха източници на вестник „Вяра”.

В доклада е записано още, че липсват две коли марка „Рено Клио”.

„Колите са на ремонт. Аз не съм шофьор, за да отида и да ги докарам. Болницата си има достатъчно шофьори. Апаратите за хемодиализа бяха непродаваеми”, каза Росен Тимчев. Срещу него е образувано досъдебно производство за съставяне на документ с невярно съдържание, уточни говорителят на Районна прокуратура-Дупница Емил Павлов.

Потърсихме за коментар и новия управител на болницата д-р Владислав Миков, който тази седмица отмени две пресконференции. „Необходими са още няколко дни, в които Росен Тимчев обеща да представи фактури и липсващи документи. Има направени разходи в големи размери и липсват фактури, както и обяснения за това къде са отишли парите. В петък очаквам Росен Тимчев да каже къде са колите и парите. Не си спомням за каква сума точно става въпрос”, каза Миков.

Тимчев е сключил бартерен договор с фирма „Ауто Леон”: срещу ремонт на покрива на болницата дава два апарата за хемодиализа. Само че, оказва се – болницата не разполага с документи, че е правен ремонт, съобщи Би Ти Ви на 18 юли.

„Ауто Леон” пък има адрес в къща, където живеят две ромски семейства. Те не знаят за никаква подобна фирма там, макар че си спомнят за управителя ѝ – Благой Симов. Самият той живеел на адреса преди 15-20 години.

Дупница
Снимка: bTV

Според търговския регистър основната дейност на „Ауто Леон” е продажба на автомобили. Апаратите за хемодиализа обаче са медицински изделия, за търговия с които е необходимо разрешително от Агенцията по лекарства, каквото „Ауто Леон” няма.

На въпрос как точно е избрана фирмата „Ауто Леон” Тимчев отговаря, че тя не е била избрана, а била „единственият вариант фирма да го направи по този начин”.

На припомнянето, че тази форма няма право да търгува с медицински изделия, казва, че не си спомня такива подробности.

Дупница
Снимка: bTV

Историята обаче продължава и „Ауто Леон” продава апаратите за хемодиализа на общинската болница в Троян – срещу 10 хил. лв.

Абсурдно, но факт – продажбата е извършена от фирмата един месец преди самата тя да ги придобие от дупнишката болница.

От болницата в Троян обясняват, че са водили разговорите по сделката лично с Тимчев.

„Първо попитах за цената на апаратите, после казах, че искам договор – частично и после цялата сума да платя, той (Тимчев – б.ред.) ми определи цена, която нас ни устройваше, в резултат на което ми беше изпратен този договор. Каза ми, че това е обслужващата фирма”, споделя управителят на МБАЛ – Троян д-р Пенко Бамбов.

Отделението по хемодиализа в дупнишката болница е закрито. След това алтернативата за пациентите е частната болница в града. Здравната каса плаща по 144 лв. на процедура на пациент.

„Много е интересно как всички частни болници искат да разкрият отделения по хемодиализа, а тук е закрито”, казва пред камерата ни временно управляващият общинската болница в Дупница доц. Димитър Недин.

На въпроса как си го обяснява, отговаря „Начертана тенденция(…) Да се отрежат финанси към болницата”.