Епископ Поликарп отслужи литургия в Паничище, призова: Нека Рилският чудотворец да ни бъде пътеводна светлина и да бъдем истински човеци

Тържествената света литургия, възглавена от викария – Белоградчишкия епископ Поликарп, бе отслужена в храма в курортното селище Паничище. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храма, духовници от София и от Дупнишка духовна околия.
В края на литургията еп. Поликарп се обърна към присъстващите, изпълнили храма, с топло, пастирско слово, в което изрази своята радост от днешния празник, посветен на Рилския чудотворец.
“Да изградим в себе си онази истинска любов, която св. Йоан Рилски ни е показал на действие, любовта дори към враговете ни. Да се устремим към духовния живот, да знаем, че всичко, което ни се случва в живота, е за наша полза и да го приемаме с благодарно към Бога сърце. Нека в деня на славното успение на просиялия български светец се помолим Бог да ни закриля и като се поучаваме от живота и добродетелността на Рилския светец,  да го имаме като пътеводна звезда и да бъдем истински човеци“- каза в словото си владиката.
След светата литургия, по установена вече традиция, пред храма се извърши празничен водосвет. Поръсени със светена вода, облагодатени с молитва, вярващите след духовната храна се насладиха и на благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.