Ердоган и Путин официално обявиха за завършен морския участък на „Турски поток”

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган издадоха нареждане за построяването на последния сегмент от морския участък на енергийния проект “Турски поток”, съобщава “Дейли сабах”.

Путин е в Истанбул на еднодневна визита за участие в официалната церемония във формат видеоконференция.

По време на събитието руският лидер нареди на директора на „Газпром” Алексей Милер да разпореди на Pioneering Spirit – най-големия кораб в света за инсталиране на нефтени и газови платформи, да постави последната тръба от морския участък, информира ТАСС.

На събитието Ердоган заяви, че “Турски поток”, изграждан с нашите руски приятели, е важен исторически проект по отношение на двустранните контакти и енергийните политики в региона”.

През миналата година увеличихме търговския обмен с Русия с 30%, целта ни е да достигне 100 милиарда долара, съобщи той.

Ердоган поясни, цитиран от Анадолската агенция, че проектът носи много ползи не само за Турция, но и за съседните държави, за региона. Той нарече Русия “надежден партньор на Турция” и “важен” доставчик на природен газ, с който Анкара може да си сътрудници дългосрочно.


Проектът “Турски поток” ще действа от 2019 г. след провеждането на тестовете, обяви турският лидер. По думите му Турция е закупила 387 милиарда кубични метра природен газ от Русия от 1987 г. Според него солидарността на Турция с руския президент и народ ще открие пътя за по-големи проекти между двете страни в бъдеще.

Путин от своя страна отбеляза, че името на проекта “Турски поток” е предложение на Ердоган.

Сухопътният участък на проекта се очаква да прогресира бързо. Проектът “Турски поток” ще бъде завършен през 2019 г., коментира държавният глава на Русия. Според руския лидер Ердоган е показал политическа воля и кураж за осъществяването на този проект, което не би било възможно без доверие между двете страни. Путин също поиска търговският обмен да достигне 100 милиарда долара.

ТАСС припомня, че през декември 2014 г. Русия изостави проекта “Южен поток” през България и го замести с тръба с подобен капацитет, която по-късно беше наречена “Турски поток”.

„Газпром” започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 г. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със съседни държави.

Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя за Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15,75 милиарда кубични метра газ на година. Първите доставки са предвидени за края на 2019 г.

„Газпром” обяви завършването на морския участък през април 2018 г.

В края на май „Газпром” и турското правителство подписаха протокол за изграждането на тръбите на “Турски поток” по суша.

В близко бъдеще Русия ще реши маршрута на втората тръба. В момента се обсъждат два варианта. Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са потенциални пазари.

„Газпром” счита, че за изграждането на “Турски поток” ще се необходими 7 милиарда евро.

Преносът на газ от Анапа, Русия, до Къйъкьой (Мидия), Турция, ще отнема около 52 часа. Контролната стая, където ще се следи преносът на природен газ, ще бъде в Амстердам, Холандия.

Проектът ще действа най-малко 50 г.

Тази година Путин посети Турция два пъти. И двата случая бяха за участие в международни срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент проведе отделни двустранни разговори с Ердоган.

Последната визита на Путин в Турция в чисто двустранен формат беше на 11 декември 2017 г.