Може да се наложи да бъдат ваксинирани и децата, обяви Урсула фон дер Лайен

В Европейския съюз днес всяка секунда 30 души получават ваксина против Covid-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Досега в ЕС са разпределени 200 милиона дози ваксина, а още 200 милиона са изнесени за 90 държави по света.

Дневно 3 милиона европейци се ваксинират, а до края на юли 70 на сто от пълнолетните в ЕС ще бъдат имунизирани, посочи Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи ще се наложи децата и непълнолетните също да бъдат ваксинирани.

Междувременно Франция одобри ваксинирането срещу коронавирус на 16- и 17-годишни тийнейджъри, които са изложени на повишен риск от сериозно боледуване при евентуално заразяване с вируса. Младежите ще могат да се ваксинират с “Пфайзер”/”БиоНТек”, предаде „Ройтерс”.

Някои биха казали, че САЩ и Великобритания са по-напред от нас във ваксинационната кампания, но ЕС ще има същия успех по същото време това лято, като същевременно остана отворен към света, отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че докато други страни запазиха ваксините за себе си, Европа остана най-големият износител на света. ЕС е изнесъл за Великобритания досега 28 милиона дози ваксина, каза председателят на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен изрази готовност за обсъждане на предложението на САЩ да отпаднат патентите за ваксините.