ЕС: Нови санкции срещу Русия, и още оръжия за Киев

На извънредна среща в Ню Йорк външните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха за нов пакет санкции срещу Русия и доставянето на още оръжия за Киев. Окончателно решение за това ще бъде взето на официална сесия, уточни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

“Чрез заплахата от използване на ядрени оръжия руският президент Путин се опитва да сплаши Украйна и всички страни, които подкрепят Украйна”, заяви Жозеп Борел и нарече “неприемлива” заплахата, че Русия ще използва всички оръжейни източници, с които разполага. Борел каза още:

“Целият свят страда. Украйна е бомбардирана от ракети, а останалият свят е бомбардиран от високи цени на електроенергията, горивата и храните. Това създава инфлация, която кара централната банка да реагира с повишаване на лихвите, което създава финансови проблеми, което води до нисък растеж, което създава безработица. И това е порочен кръг. Целият свят плаща последствията от тази война.”

В изказване на Общото събрание на ООН Байдън подчерта, че никой не е заплашвал Русия и Москва едностранно е започнала конфликта в нарушение на всички международни конвенции.

Великобритания ще продължи да доставя военна помощ на Украйна до победата ѝ срещу Русия.  Британският премиер Лиз Тръс Тръс заяви, че руският президент Владимир Путин се “опитва да оправдае катастрофалния си провал” в Украйна. Турция също осъди референдумите на Русия за анексиране, планирани в четири района под неин контрол в Украйна, заяви турското външно министерство.

Австралия и Нова Зеландия окачествиха заплахите на Путин като немислими и безотговорни./БНР