ЕЦБ охлади ентусиазма ни за еврозоната – не сме готови

Европейската комисия въведе ново изискване за влизане в зоната на еврото

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) охлади днес надеждите на България за скорошно присъединяване към еврозоната, като заяви, че най-бедната страна в Европейския съюз се нуждае от всеобхватни реформи, за да доведе икономиката си до необходимите изисквания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заключението се съдържа в днешен доклад на ЕЦБ за напредъка на страните членки на ЕС, които още не са се присъединили към 19-членния валутен съюз. Българските власти изразиха желание страната им да влезе в двегодишната “чакалня” за еврозоната през тази година.

България е с нисък бюджетен дефицит и държавен дълг и вече е обвързана националната си валута с еврото, отбелязва АП. ЕЦБ обаче изразява безпокойство от голямата задлъжнялост на бизнеса, от корупцията, слабото образование и ниската професионална квалификация.

Решението се взима задължително от политическите ръководители на еврозоната, но докладът на ЕЦБ ще подсили скептицизма към българската кандидатура, изтъква АП.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е въведено ново условие за влизане в еврозоната – членство в Банковия съюз. (номиналните, т.нар. числови критерии, България общо взето покрива)

“Това се дължи на поуките, които извлякохме от кризата – трябва да осигурим устойчивост не само на обществените разходи, но и на финансовия сектор. Затова банковият сектор е подложен на строг надзор в държавите, които очакват да въведат общата валута”, поясни Домбровскис.

Позицията на българското правителство и на БНБ е, че първо трябва да влезем в еврозоната и после да станем член на Банковия съюз и че членството в европейския банков съюз не условие нито за влизане в еврозоната, нито в ERM II.

Членството в банковия съюз означава надзор на ЕЦБ върху най-големите банки в България.

От Европейската комисия също така смятат, че България не е готова да влезе в обозримо бъдеще в чакалнята на еврозоната, известна като ERM II. Причината – неизпълнени критерии, особено тези за сближаването на доходите и макроикономическите дисбаланси. Като пречка се посочва и корупционната среда.