Monday, July 22, 2024
HomeРегионДупницаЖандармерия обискира офисите на “Кабел САТ Запад” в Дупница, Кюстендил, Благоевград и...

Жандармерия обискира офисите на “Кабел САТ Запад” в Дупница, Кюстендил, Благоевград и Гоце Делчев

  • Над 5000 абонати вече не получават телевизионен сигнал

Жандармерия блокира районите на “Кабел САТ Запад” в Дупница, Кюстендил, Благоевград и Гоце Делчев в четвъртък. Заради извършваната проверка в Дупница бяха отцепени всички подстъпи към помещенията на тв оператора, намиращи се в бившия Младежки дом в центъра на града. На служителите на “Кабел САТ Запад” не се разрешаваше да напускат офисите. По неофициална информация акцията на ГДБОП е срещу кражба на интелектуална собственост. Сред проверяващите имаше и цивилни полицаи. Според адвоката на кабелния оператор Емил Василев причината за акцията е разчистване на корпоративни интереси и пазари.

Адвокатът на кабелния оператор Емил Василев

„Причината за днешната (бел. ред. – вчерашната) акция е разчистване на корпоративни интереси и пазари. Във всеки случай няма извършени престъпления от кабелните оператори в България. Специално във фирмите, които днес бяха атакувани, няма нито незаконни телевизионни програми, нито незаконен софтуер. Незаконните телевизионни програми са в IPTV, където се разпространяват незаконни боксове, внос от Китай. Срещу еднократно заплащане, например 300 лева, получавате доживотно телевизия чрез интернет. Иначе кабелните оператори развиват своята дейност абсолютно законно. Поради което тази най-голяма полицейска операция от Освобождението на България през 1888 година досега има за цел да обслужи корпоративни интереси на конкурентите на кабелния сектор”, каза Василев.


На въпрос „Истина ли са появилите се информации, че кабелната телевизия ще бъде затворена?”, адвокатът отговори:
„Може би това е част от поръчката, която е била възложена – да бъде преустановен бизнесът на определени кабелни оператори и да бъде разчистен пазарен терен за навлизането на техни конкуренти”.
Емил Василев завърши с думите: „Ние знаем за тази операция още преди два месеца. Много ни е смешно, защото бяхме предупредени. Това беше обществена тайна. Не знам какво ще намерят сега…”.

Йордан Йорданов не успя да си плати сметката за кабелна телевизия

В рамките на специализираната операция не се допускаха клиенти, желаещи да заплатят месечните си такси. Пред офиса на „Кабел Сат Запад” в Дупница пенсионерът Йордан Йорданов искаше да си плати сметката за кабелна телевизия.
„Дойдох до касата, за да си платя телевизията. След като видях толкова полицаи и жандармерия, ми мина през ум, че има някакви проблеми. Върнаха ме и ми казаха, че до края на деня касата няма да работи. Ще трябва утре пак да дойда, дано тогава да няма пречки”, каза пред „Вяра” възрастният мъж.
Опитите ни да се свържем с шефа на кабелния оператор в Дупница Александър Цегриловски, както и с офиса на „Кабел Сат-Запад” в Благоевград останаха безуспешни.

 

Жандармерия и цивилни блокираха пространството пред “Кабел Сат-Запад” и в Кюстендил

Стряскащата окупация на униформени и цивилни в центъра на областния град притесни доста от живеещите в района хора. Новината за специализираната операция се разчу за минути и във фейсбук атаката срещу нея не закъсня.

„Брей тия ГДБОП много страшни бе /с маски и автомати или без маски и автомати бяха като “нахлуха” в “Кабел САТ Запад” за тая пропагандно-показна акция/, само с глупости се занимават да отчитат дейност, че все пак нещо работят. Що пък един път не направиха акция срещу корупцията по високите етажи на властта и мафията, която повсеместно се е сраснала с държавата, и то много отдавна…”, коментира Андрей Симеонов.

ГДБОП влезе и обискира офисите на кабелния оператор „Кабел Сат-Запад“ и в Благоевград, и в Гоце Делчев

 

От Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000″ (НСКО) алармираха преди дни, че служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори.

Изпълнителният директор на НСКО „Клуб 2000″ Валентин Георгиев посочи на пресконференция в БТА, че през последния месец се забелязва много тревожна тенденция – служителите на ГДБОП се намесват пряко в дейността на определени оператори на пазара, като се представяли за бъдещи вътрешни клиенти и правели снимки, припомня „Благоевград нюз”.

 

Служители на ГДБОП обискираха и офисите на бургаската кабелна телевизия RN, която е на пазара от 26 години

За Флагман.бг собственикът на буркаския кабелния оператор Георги Стоянов коментира: „За да си отговорите на въпроса какво и защо се случва, трябва да проследите пътя на парите. Въпросите са два – кой има финансов интерес малките кабелни оператори в цялата страна да спрат да съществуват. И вторият въпрос е къде биха се прелели абонатите на кабелните телевизии и къде биха отишли да плащат месечни такси. В момента, в който си отговорите на този въпрос и проследите пътя на парите, ще разберете откъде идва атаката. Ние не сме пирати. В регистъра на Съвета за електронни медии на всеки 6 месеца кабелните оператори са длъжни да обявяват броя на програмите, които излъчват с техен списък. Освен това сме длъжни да обявяваме броя на нашите абонати в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).” Според Георги Стоянов изкривяването на пазара идва от това, че телевизионните оператори – телевизиите в България, които продават своите продукти на кабелни, сателитни или IPtv оператори, не обявяват публично цените си.

Офисът на кабелната телевизия в Дупница бе блокиран от жандармерия

Това води до огромно изкривяване на пазара. „Акцията най-вероятно е по жалби на ТеРаПро, която е регистрирана от Велизар Соколов – Заки, той е неин изпълнителен директор. В тази организация членски внос плащат „Виваком”, А1, „Булсатком”. Това са преките конкуренти на кабелните оператори. Защо Велизар Соколов – Заки през ТеРаПро пуска жалби срещу нас, нека всеки сам си отговори”, твърди Стоянов.

„Толкова масирана проверка никога не е имало. Перманентно имаме проверки от Министерството на културата, от КРС, от НАП. Допускали сме нарушения, били сме санкционирани, но винаги сме продължавали да работим. Притеснен съм какво би станало след такъв тип масирана акция, понеже всичко предполага, че има намеса на големи финансови интереси. Очаквам да се случи най-страшното с телевизията и смятам, че срещу нас има поръчка”, допълва собственикът на бургаската кабелна телевизия RN.

В късните следобедни часове стана ясно, че ГДБОП е конфискувала техника и документи от бургаския кабелен оператор „RN медия груп“. „Случаят касае драстични нарушения на авторските и сродни права на две национални телевизии. Налице са доказателства за причиняване на значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева. Тепърва предстоят назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети. Възможно е да се стигне и до по-тежка квалификация на извършеното престъпление“, съобщи пред БНР говорителят на Апелативната прокуратура Йовита Григорова. Срещу кабелния оператор е образувано досъдебно производство още през септември миналата година, уточни тя. Действията се извършват под наблюдението на прокуратурата и служители от „Киберсигурност“ към ГДБОП с логистичната подкрепа на Европол, НАП и КРС.

В отговор собственикът на „RN медия груп“ Георги Стоянов заяви: „bTV и Nova сами са избрали да бъдат със статут „must carry“, т.е. да бъдат задължителни за разпространение от всички видове телевизионни платформи. При условие, че те са задължителни, няма как да бъдат и платени“.

Засега от Окръжна прокуратура-Благоевград не дават официален коментар, тъй като процесуално-следствените действия относно дейността на „Кабел Сат-Запад“ продължават. Това заяви говорителят на прокуратурата Весела Стоилова.

“На този етап не бихме могли да коментираме, освен че се извършват действия съвместно с ГДБОП, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията. Утре, в 11 часа, от Върховна касационна прокуратура ще излязат с официална информация”, добави тя.

Над 5000 са абонатите на кабелния оператор, който доставя и интернет в много градове в Югозападна България. В същото време от около 18 часа в четвъртък абонатите на „Кабел Сат – Запад” вече не получават телевизионен сигнал.

RELATED ARTICLES

7 COMMENTS

  1. Българио моя страна колко много дребни хора живеят тук!

  2. Каква ми е вината като краен потребител, че съм предплатил, а не получавам услуга?

  3. Е, ся имам интернет от телефона. Кабелна нямам. Еми Кабел Сат си беше сичко 6- ца. Интернет, телевизя. Затварят, щото друга фирма иска да преебе тая И ДА плащаме повече, като горивата.

  4. Да ги затварят тея от колко години не плащат на ТВ , какви 5000 само в Дупница са 10000 а Кюстендил бобов дол Благоевград Сапарева баня и селата . Сега ще си платят Х2 .

  5. Ако не си платиш интернета и кабелната ти я спират на момента а сега да ги видиме кога ще я пуснат кабелната от преди все гасат често интернета имало немало прекъснат и правят далавери и то яко то не само телевизята тока съто евават ни маиката от всякаде докато си траеме ще е така цяла българя да се надигни ще си правят квото си искат с наз

Comments are closed.

Most Popular