Жената и децата на починал горски от Гърмен ще плащат негов дълг

Жената и трите деца на починал горски служител от с. Гърмен трябва да платят общо 6376,80 лева, които той приживе е дължал на Горското стопанство. Това е окончателното решение на ВКС по делото, което стопанството води срещу наследниците, съобщи „24 часа“.

Несип Атипов е работил като отчетник в Държавно горско стопанство “Гърмен” от август 2008 г. Две години по-късно, след направена ревизия и проверка на складовите наличности на обла строителна дървесина и дърва за огрев са били установени липси на 158,96 куб. м за 6376,80 лв. Работодателят му е издал заповед на 30 декември 2010 г. за налагане на имуществена отговорност. Тя му е била връчена през февруари 2011 г. Горският служител обаче не е върнал сумата, а на 26 август 2011 г. е починал.

Горското стопанство, 5 г. по-късно – през февруари 2016 г. е подало исковата молба до съда срещу четиримата наследници на починалия за възстановяване на сумата. Районният съд в Гоце Делчев, а след това и Окръжният в Благоевград излизат с решение, че вдовицата и трите деца не дължат сумата, но ВКС решава точно обратното.

“Право на иск за ищеца не може да бъде отречено поради смърт на материалноотговорното лице, независимо дали събитието е настъпило преди завеждане на исковата молба. Работодателят може да реализира правото си на обезщетение от работник, осъществяващ отчетнически функции, в т.ч. от неговите наследници, когато е установена липса на имущество, поверено на материалноотговорното лице”, категорични са върховните магистрати. Не е изтекла и 10-годишната давност към датата на подаване на исковата молба през 2016 г.

Така четиримата наследници ще трябва да платят по 1594,20 лева.