Tuesday, July 23, 2024
HomeНовиниБългарияЖена роди на паркинга на Великотърновската болница

Жена роди на паркинга на Великотърновската болница

Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия

32-годишна жена роди на паркинга на Великотърновската болница. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия.

Всичко се случило в петък следобед, когато разтревоженият баща паркирал на новия паркинг на болницата и хукнал да търси помощ. В бързината, докато се ориентира, по коридорите срещнал д-р Мария Росенова, която е първа година специализант в хирургичното отделение.

Младата лекарка веднага изтичала след мъжа, а за късмет на място се озовала и Петя Друмчева, която трета година учи за акушерка и поема дежурства в Спешното отделение като болногледач.

Тя разказва още, че в университета се изучава акушерство и гинекология, но този момент се е сблъсквала с раждане само на теория. Мигновено на място пристигат д-р Валериева и акушерката Севдалина Илиева, които поемат грижата за жената, а д-р Галя Николова – детето.

Бебето е момиченце. Има две имена – българско Илиана и турско Мелек. Тежи 2,560 кг и е дълга 47 см.

Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева. Тя е от Сливен, където сега живеят първите ѝ три деца и споделя грижите за тях с първия си съпруг. Любовта обаче е отвела в стражишкото село Сушица, където ще отглеждат малкото момиченце.

Бебето е добре и е спокойно, казва още щастливата майка. Днес те бяха изписани, а жената споделя, че си мечтае децата ѝ да бъдат щастливи и не крие, че би се радвала някои от тях да поеме по пътя на медицината. Категорична е, че това е най-голямото богатство на човек и уверява, че в България не е нито толкова трудно, нито невъзможно да се отгледат четири деца./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular