Коронавирусът е предразположен към многоетапна мутация в човешкото тяло, чийто имунитет е отслабен от инфекция с ХИВ, установиха учени от Южна Африка.

Както съобщава в понеделник местното радио SABC, заради прекъсване на лечението на ХИВ 22-годишна жена COVID-19, който е в организма й в продължение на 9 месеца, претърпява 21 мутации. Едва когато пациентката започна отново да приема лекарствата си за ХИВ, имунната й система е укрепнала и е победила COVID-19 в рамките на 9 седмици. Според учените младата жена е била заразена с Делта щама. „Мутацията на коронавирус при пациент с ХИВ, който не приема лекарства за лечение на ХИВ, представлява потенциален път за появата на нови варианти на COVID-19“, се казва в проучването.

По данни на СЗО Южна Африка е на първо място в света по брой пациенти с ХИВ. В момента в страната с население от 59,6 милиона души има 7,7 милиона болни от СПИН, което е почти 13% от общото население. В същото време във възрастовата група от 15 до 49 години тази цифра достига 18,7%. Според статистическата служба на Южна Африка в страната всяка година умират 10% от общия брой смъртни случаи на носители на ХИВ в света./ БГНЕС